Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Svētku aritmētika

Par klusumu vasaras kultūras ainavā sūdzēties nevar, lai gan šogad to vairs nepieskandina Eiropas kultūras galvaspilsētas burzma

Pērnā gada vasaras vērienīgākā kulminācija bija Pasaules koru olimpiāde, toties šovasar notiks veseli divi Dziesmu svētki. Uzreiz pēc Jāņiem, vainagojot Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmu un svinot maestro Imanta Kokara iedibināto Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētku 20 gadu jubileju, kopkorī un koncertos Rīgā un dažādās Latvijas pilsētās pulcēsies kori vairāk nekā ar 6000 dziedātājiem no valstīm ap Baltijas jūru un tālākām zemēm.

Pēc tam – no 6. līdz 12. jūlijam – Rīgā gaidāmi XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Dalībnieki gatavojas no sirds, un īpaši svētkus gaida bērnu un jauniešu vecāki. Taču priecīgās gaidas aptumšo kārtējais Dziesmu svētku biļešu deficīts: uz populārākajiem pasākumiem – īpaši tautas deju lielkoncertu Līdz varavīksnei tikt Daugavas stadionā, mūsdienu deju koncertu Te mēs es@m Ķīpsalā un svētku noslēguma koncertu Mežaparka Lielajā estrādē – biļetes beidzās dažas stundas pēc tirdzniecības sākšanas, nemaz nerunājot par koncertiem Dailes teātrī, Lielajā ģildē un Mūzikas akadēmijā. Tāpēc jo īpaši sāpīgi vairākiem svētku dalībnieku vecākiem bija vērot, kā viņu acu priekšā Biļešu paradīzes kasē kāda enerģiska dāma netraucēti iegādājās biļetes neadekvātā daudzumā – pa 40 biļetēm uz ikvienu maksas pasākumu, arī ja identisks koncerts tiek atkārtots vairākas reizes.

Aculiecinieki par notikušo ziņojuši Dziesmu svētku rīkotājiem, Biļešu paradīzei un Valsts policijai. Taču formāli pārkāpuma nav, jo noteiktais limits ir astoņas biļetes uz pasākumu un pircējai līdzi bija vēl četri cilvēki. Kamēr policijā prāto, ka ar šo jautājumu jānodarbojas VID, savukārt VID – ka tomēr policijai, internetā klejo privāti sludinājumi, kuros tiek piedāvātas Skolēnu dziesmu svētku biļetes par krietni augstāku cenu: 25 eiro par četrus eiro vērtām biļetēm. Tēlojot potenciālos klientus, vienu tādu darboni ar slēpto kameru nofilmējuši TV3 raidījuma Bez tabu veidotāji. Noskatoties sižetu, aculiecinieki atpazina to pašu dāmu, kura viņu acu priekšā iepirka biļetes vairumā.

Tagad – elementāra aritmētika. Zinot, ka šīsvasaras Skolēnu dziesmu svētkos ir 16 maksas pasākumu, un pat pieņemot maz ticamo, ka veiklā darbone visas biļetes tirgotu par 25 eiro (tik prasa par lētākajām biļetēm, kuru īstā cena ir četri eiro), varam aprēķināt rūpala minimālo ieguvumu: 25 (eiro) x 16 (pasākumi) x 40 (biļešu skaits) = 16 000 eiro. No šīs summas atliek vien atskaitīt sākotnējo ieguldījumu (4 eiro x 16 x 40 = 2560 eiro) un iespējamo atlīdzību apšaubāmā biznesa sabiedrotajiem. Pārskatot ziņu arhīvu, varam izlasīt: iepriekšējos Vispārējos dziesmu un deju svētkos 2013. gadā spekulanti biļešu cenu uz galvenajiem koncertiem bija uzskrūvējuši līdz 200 latiem. Protams, līdzīgi notiek ne tikai Dziesmu svētku kontekstā. Jautājums tikai – vai tā tiešām būs mūžīgi? 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja