Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Teilore Svifta

Jāatzīstas, ka sākotnēji biju iecerējis sleju par citu tēmu, taču no rīta, brokastojot un skatoties MTV, nolēmu, ka jāuzraksta par Teilori Sviftu

Mūziķe laidusi klajā video dziesmai Jaunie romantiķi – klipu veido kolāža no albuma 1989 turnejas, un tas sākas ar Teilores pateicības vārdiem faniem: "Fani ir labākā turnejas sastāvdaļa."

Esmu Teilores Sviftas fans. Kaut kādā ziņā. Lai paskaidrotu savu attieksmi, gribu pieminēt Deivida Halberstama grāmatu Piecdesmitie par 50. gadu Ameriku. Vislabāk no tās palicis atmiņā pastāsts par McDonald’s restorāniem. Brāļi Makdonaldi 1948. gadā esot nolēmuši palielināt apkalpošanas ātrumu. Viņi konstatējuši, ka 80% no pārdotajiem ēdieniem ir hamburgeri, tāpēc nolēma vienkāršot ēdienkarti un atteikties no visa liekā, un pārveidot hamburgeru gatavošanu atbilstoši konveijera principiem. Džeimss Kolinss, arī uzņēmējs, esot tolaik aizbraucis paskatīties, kā strādā Makdonaldu restorāns: "Tas bija elpu aizraujošs skats, kuram neko līdzīgu vairs nekad neesmu redzējis." Restorāns strādājis kā mašīna, ik pēc desmit sekundēm izsniedzot jaunu hamburgeru.

Bez ironijas – es varu saprast šo sajūsmu par perfekti strādājošu mehānismu. Teilore Svifta ir šāds mehānisms. Pirmajā mirklī varētu šķist, ka mums ir darīšana ar vienkārši talantīgu, aizrautīgu, atvērtu jaunu sievieti. 2015. gada žurnāla Time 100 gada ietekmīgāko cilvēku topā bija iekļauta arī Teilore Svifta, tur viņa nofotografēta ar ģitāru rokā un noliekusies pār kladi, kurā raksta, pēc visa spriežot, jaunu dziesmu. Tomēr, ja mazliet distancējas no pirmajiem iespaidiem, acu priekšā atklājas vesela industrija, kurā daudz kas ir izkalkulēts, sākot ar pateicības vārdiem faniem un beidzot ar videoklipu izlaišanas secību. Teilores Sviftas dziesmas sacer vesela grupa cilvēku, kuru vidū ir Makss Martins – zviedru komponists un producents, kurš piedalījies divdesmit viena Billboard topa pirmo vietu ieguvuša hita tapšanā un tādā ziņā apsteidzis jebkuru no izpildītājiem, kas šīs dziesmas dzied (sk. New York Review of Books, 11.03.2016., rakstu Make Me a Song).

Vienlaikus viss nav tik vienkārši. Teilore Svifta acīmredzami ir uz viena viļņa ar miljoniem cilvēku, kas pērk viņas ierakstus, seko tviterī un apmeklē viņas gigantiskos šovus. Ir iespējams nolīgt kādu tviterī rakstītāju, bet visu laiku apmānīt cilvēkus ir grūti. Tāpat ir vērts norādīt, ka 2015. gadā, kad tādi cilvēki kā es pamanīja Teilores Sviftas eksistenci, iznāca viņas piektais (!) albums. 14 gadu vecumā viņa pārcēlās uz dzīvi Našvilā, kantrimūzikas mekā, lai mērķtiecīgi kļūtu par dziedātāju. Viņa ir caur un cauri profesionāle.

Visbeidzot – runa ir nevis vienkārši par radošo industriju, bet satura industriju. Latvijas gadījums, manuprāt, parāda, ka radošajās industrijās satura un izpildījuma vai, teiksim, formas ražošana ir atšķirīgas jomas un mums ar otro ir veicies labāk nekā ar pirmo. Skaidrs, ka nav vērts mēģināt atdarināt ASV. Tomēr mūsdienās satura ražošana nenozīmē tikai algu vai stipendiju radošam cilvēkam, kurš savā nodabā kaut ko rada. Ir nepieciešami arī perfekti mehānismi. 


Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Cik jauki uzzināt, ka mūsu - LATVJU - domātājus iedvesmo amerikāņu kantrī mūzikas bārbī lelle, kurā viņš noraudzījies savā tālrādī no rīta brokastojot ieslēdzis MTV kanālu, kas viņam palīdzēja noformulēt atšķirību starp "radošo industriju" un "satura industriju", galīgi tomēr apjūkot starp "satura un izpildījuma vai, teiksim, formas" ražošanu...
hm hm
h
hm savādi, man viņa liekas pilnīgi garlaicīgs spīgoznīgs plastmasas produkts, nespēju nevienu pašu viņas dziesmu līdz galam noklausīties, jāatzīst gan, ka pēc kādiem pāris mēģinājumiem metu mieru :D Smuka jau gan viņa ir, varbūt Artim viņa vienkārši iepatikās kā skaista sieviete? Tas jau nu gan nebūtu nekas slikts, bet pat būtu jauki un mīļi.
M
M
Svece, tu neuzrakstīji, ka formu ražot ir nesalīdzināmi vieglāk kā saturu. Ka saturu vienmēr ražo indivīdi, bet formu - mehānismi. Nekas nav tik vienkārši kā filosofam šķiet.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja