Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Uzvārda spēks

Kannu kinofestivāla ietekme gadu garumā ir pieņēmusies spēkā, gluži tāpat kā filmu veidotāju vēlme būt piederīgiem šim forumam

Pagājušajā nedēļā tika publiskota Kannu kinofestivāla programma, arī nozīmīgākā un iekārotākā tās daļa – konkursa programma. Iespējams, tikai kino tuvu stāvošajiem šis dokuments – filmu saraksts – ir kā kodēts teksts, aiz kura rindiņām slēpjas varenas kaislības, lobiju spēles un konceptuālas Kannu festivāla saimnieku izvēles. No 11. līdz 22. maijam notiks 69. Kannu kinofestivāls, tā ietekme gadu garumā ir pieņēmusies spēkā, gluži tāpat kā filmu veidotāju vēlme būt piederīgiem šim forumam.

Pasaule, arī Eiropa, cieš no filmu pārpilnības. Vecās Eiropas valstīs ar stabilu kino atbalsta sistēmu gadā tiek saražots simtiem filmu, kuras sūri cīnās, lai nokļūtu pie skatītāja. Informācijas lavīnas laikmetā būt pamanītam un novērtētam kļūst arvien grūtāk. Ik gadu to filmu skaits, kuras tiek iesūtītas Kannu festivāla atlases komisijai, kļūst arvien lielāks, pat neaptveramāks. Šogad visdemokrātiskākajā Kannu festivāla programmas sadaļā – īsfilmu konkursā – tika pieteiktas 5008 filmas – gandrīz par 500 vairāk nekā pērn. No pieciem tūkstošiem īsfilmu konkursā ir iekļautas desmit. 4998 filmu autoru sapnis nonākt Kannās nav piepildījies. Pabūt Kannās ar savu darbu, kaut īsiņu, ir zelta ieraksts režisora CV, kas var būtiski ietekmēt tālāko karjeras gaitu.

Cik daudz filmu pretendējušas uz 20 vietām lielajā konkursā, Kannu festivāla organizētāji publiski neinformē. Iespējams, tāpēc, ka process, lai filma nonāktu šajā pasaules prestižākajā sacensībā, ir ļoti komplicēts. Protams, Kannu festivāls meklē svaigas izcilības, taču būtiska nozīme ir zīmolam – režisora uzvārdam – un spēcīgam lobijam. Šā gada konkursa programmā uzvārdi kā zīmoli ņudz. Aiz katra no tiem ir spilgts talants un teju kanonizēta vieta pasaules kino nesenajā vēsturē. Arī neremdināmais Vudijs Allens ir Kannu ierindā (ārpus konkursa) ar savu jauno darbu Café Society/Kafejnīcu sabiedrība – viņam būs tas gods atklāt festivālu.

Kannu konkursantu uzvārdos var klausīties kā brīnišķīgā melodijā – spāņu ģēnijs Pedro Almodovars (Julieta/Džuljeta), 27 gadus vecais kanādiešu ģēnijs Ksavjē Dolans (It’s Only the End of the World/ Tas ir tikai pasaules gals), amerikāņu autorkino meistars Džims Džarmušs (Paterson/ Patersons), amerikāņu aktieris un režisors Šons Penns (The Last Face/Pēdējā seja), Eiropas dokumentālā reālisma klasiķi, divkārtējie Kannu festivāla uzvarētāji brāļi Dardēni no Beļģijas (La fille inconnue/Nezināmā meitene). Konkursā būs pārstāvēti divi rumāņi – Kannu festivāla Zelta palmas zara ieguvējs Kristians Mungiu un Kristi Puiu – ar savām jaunajām filmām. Tieši viņu klātbūtne ir lielākā programmas sensācija – divas filmas no nelielas Austrumeiropas valsts Kannu konkursā – tas ir teju neticami. Ja vien mēs nezinātu, ka tieši Mungiu ir tas, kura iegūtais Zelta palmas zars 2007. gadā par filmu 4 mēneši 3 nedēļas un 2 dienas radīja jaunā Rumānijas kino popularitātes fenomenu. Ir kur tiekties. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja