Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Zaķi, miroņi un literatūra

Vai Zaķusalā mīt garauši? Pats redzējis neesmu, bet kāds tur strādājošs apsardzes darbinieks reiz vienu pa gabalu manījis esot. Ja vien tas nebija suns. Iespējams, zaķi tur dzīvoja, kad salai deva nosaukumu? Varbūt. Citu iemeslu šāda vārda došanai grūti iedomāties. Zaķusala, kādu mēs to redzam tagad, izveidojās 19.

gs. beigās, saplūstot Zaķu salai, Fridriha salai, Zaļajam sēklim un Miroņu salai. Johans Kristofs Broce savos aprakstos par Rīgu piemin, ka Miroņu sala radusies 1785. gadā ledus iešanas laikā. Uz salas atrada mirušu cilvēku un tādēļ to nosauca par Miroņu salu. Pilnīgi pamatoti, jo nekā cita, kam piesiet aci, tur atrast nevarēja. Šādā un līdzīgā veidā tapuši daudzi senie vietvārdi un nosaukumi, un tie ir brīnišķi, jo, neskatoties uz to neatbilstību šodienas realitātei, atnes mums no pagātnes kādu vēsti vai pat garāku stāstu.

Pavisam savādāka attieksme pret nosaukumu būs tad, kad no tā gaida aktuālu informāciju - ziņas par vārda nesēja reālo saturu. Kuram gan patiktu, ja Zivju restorānā tam piedāvātu tikai vienu, vai divus zivju ēdienus, bet veikalā Skrūves un naglas nevarētu nopirkt cinkotās skrūvītes ar smalko vītni. Protams, privātajā sektorā drīkst izpausties visādi - to, vai attiecīgajam produktam tur vispār jābūt, noteiks tirgus likumi un īpašnieka saprāts.

Daudz svarīgāk, lai nosaukuma un satura atbilstība tiktu ievērota valsts iestādēs un oficiālajos dokumentos. Kā piemēru minēšu Kultūras ministrijas budžeta programmu Mākslas un literatūra – 11,7 miljoni latu. Spriežot pēc nosaukuma, nezinātājam var ienākt prātā, ka literatūra no šī finansējuma saņem ievērojamu daļu. Jā, literatūras nozarei 2012. gadā no valsts budžeta atvēlēti 214 752 lati. Tātad literatūras īpatsvars programmā Mākslas un literatūra ir 1,8%. Jācer, ka līdzīgu summu vēl piešķirs arī Kultūrkapitāla fonds. Kopumā tad būtu ap 400 tūkstošiem latu jeb 0,4% no visa 103 miljonus lielā Kultūras ministrijas budžeta. Salīdzinājumam... nē, labāk nesalīdzināšu, citādi kāds vēl apvainosies. Maigi sakot, nav sevišķi daudz literārās valodas kopšanai, taču es negrasos šeit norādīt, ka daudz maz jēdzīgai latviešu literatūras attīstībai vajadzētu drusku vairāk naudas. Nav vērts, proporcijas Kultūras ministrijas budžetā starp nozarēm nekad nebūs samērīgas un taisnīgas. Gribētu tikai, lai no minētās KM budžeta programmas nosaukuma izņem vārdu „literatūra”. Pārāk ciniska ir šī nosaukuma neatbilstība saturam. Finanšu posteņa apzīmējums nav vēsturisks vietvārds, un latviešu literatūra nav zaķis, arī mironis vēl ne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja