Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Liels un mazs izdod divas izziņas bilžu grāmatas par redzi un dzirdi

Bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs laidusi klajā divas ukraiņu autoru Romanas Romanišinas un Andrija Lesiva izziņas bilžu grāmatas Tā es redzu un Skaļi, klusu, čukstus Māra Salēja tulkojumā, inormēja izdevniecības pārstāvji.

Šis grāmatu tandēms veicinās bērnu un jauniešu zināšanas par divām no cilvēka maņām – redzi un dzirdi, un to nozīmi cilvēka attīstībā, pasaules izzināšanā un saskarsmē. Grāmatas piemērotas bērniem, sākot jau no pirmsskolas vecuma, kā arī ikvienam, kas ieinteresēts vizuālajā mākslā, dizaina un grāmatniecības novitātēs.

Ir populāri un viegli atzīt, ka mūsdienu bērniem dominē vizuālā uztvere, taču daudz svarīgāk ir šo vizuālo uztveri izkopt, attīstīt vizuālo lasītpratību, spēju iegūt informāciju no attēla, uztvert tā loģiku un struktūru, nevis ļauties paviršai pāri slīdēšanai. Tieši šādā virzienā strādā Romanišinas un Lesiva grāmatas.

Grāmata Skaļi, klusu, čukstus stāsta par dzirdi un klusumu, kā arī par dažādām skaņām, ko mēs varam vai nevaram dzirdēt. Tajā aplūkoti trokšņi un mūzikas skaņas, pilsētas un dabas skaņas, vecākā skaņa pasaulē un klusākā mūzika cilvēces vēsturē. Grāmata stāsta, kā savā starpā sazinās nedzirdīgi cilvēki un kāpēc klusums ir tik svarīgs cilvēka dzīvē.

Grāmata Tā es redzu veltīta redzei. Tā stāsta par lietām, ko varam redzēt ar savām acīm, kā arī par noslēpumaino, cilvēka acīm neredzamo, par mikroskopiem un teleskopiem, kas palīdz saskatīt neticami mazo un ļoti tālo. Tā izskaidro, kāpēc cilvēkiem jālieto brilles, bet tiem, kuri neredz nemaz, nepieciešama īpaša sistēma un simboli, lai varētu lasīt. Grāmatā var uzzināt, kā pasauli redz putni un dzīvnieki, kā mākslinieki rada optiskās ilūzijas, cik miljonus nokrāsu spēj uztvert cilvēka acs.

Tā es redzu un Skaļi, klusu, čukstus 2018. gadā saņēmušas vienu no prestižākajiem bērnu grāmatu apbalvojumiem: Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus balvu Bologna Ragazzi Award kategorijā Izziņas grāmatas.  Citējot Starptautiskās žūrijas vērtējumu, abās  grāmatās "zinātniska informācija un filozofiski jautājumi meistarīgi ievīti ilustrācijās un dizainā, grāmatu daudzslāņaino vizuālo valodu veido infografikas no Braila līdz Kandinskim. Zinātniski fakti parādīti vēl nebijušā veidā. Tās būs nebeidzams pārsteigumu avots lasītājiem".

Romana Romanišina un Andrijs Lesivs ir ukraiņu mākslinieki un grafikas dizaineri, kas kopā rada mākslas grāmatas un grāmatas bērniem. Savos darbos viņi izmanto simbolu kolāžas, dažādas tekstūras un zīmējumus. Viņu stāsti ir par bērniem, kas mēģina izzināt un izpētīt pasauli. Autori ir saņēmuši vairākas balvas - Bologna Ragazzi Award (2014., 2015. un 2018. gadā), balvu Bratislavas Ilustrācijas biennālē (BIB), vairākas reizes iekļauti prestižajā White Ravens katalogā, ko sastāda Starptautiskā Minhenes jaunatnes bibliotēka. Viņu veidotās grāmatas ir izdotas vairāk nekā 20 valodās visā pasaulē.

Dizaina adaptāciju latviešu izdevumam veidojusi Ūna Laukmane. Grāmatu izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.

2016. gadā apgādā Liels un mazs izdota arī Romašinas un Lesiva grāmata Zvaigznes un magoņu sēkliņas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja