Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Orbītas bibliotēkā izdots rakstnieka Danilo Kiša stāstu krājums Mirušo enciklopēdija

Mākslinieku apvienība Orbīta sērijā Orbītas bibliotēka izdevusi rakstnieka Danilo Kiša stāstu krājumu Mirušo enciklopēdija (Enciklopedija Mrtvih, 1983) Arvja Vigula tulkojumā. Šis ir pirmais Kiša darbs, kas izdots latviski.

Danilo Kiša darbi pazīstami ar mākslīgi radītās realitātes ilūziju – viņa stāstus un īsromānus caurvij dokumentalitāte, taču vienlaikus tie sakņojas atmiņās, nostāstos, sapņos un murgos. "Žēl, ka pie latviešu lasītāja Kiša darbi nāk tik vēlu. Šis tulkojums būtu teicami iederējies tūkstošgažu mijā, kad nāca klajā pirmie Horhes Luisa Borhesa un Umberto Eko grāmatu latviešu izdevumi," – latviešu izdevuma pēcvārdā raksta darba tulkotājs Arvis Viguls.

Danilo Kišam bijusi milzīga ietekme uz visa kādreizējās Dienvidslāvijas reģiona autoriem. Tomēr Kišs nebija tikai lokāla parādība, Balkānu Borhess, bet, pēc amerikāņu rakstnieces un domātājas Sūzenas Sontāgas vārdiem, bija "viens no dažiem neapstrīdami nozīmīgākajiem gadsimta otrās puses rakstniekiem".

Danilo Kišs dzimis 1935. gada 22. februārī Suboticā, tagadējā Serbijā, ungāru ebreja un Melnkalnē dzimušas pareizticīgās serbietes ģimenē. Otrā pasaules kara laikā Danilo tēvs gāja bojā Aušvicas koncentrācijas nometnē. Pēc dažiem gadiem Danilo zaudēja arī māti. 1954. gadā viņš sāka Pasaules literatūras studijas Belgradas universitātē, bet 1960. gadu sākumā debitēja literatūrā ar īsajiem romāniem Mansards un 44. psalms (1962), kam sekoja Dārzs, pelni (1965) un Smilšu pulkstenis (1972) – daļēji autobiogrāfiski darbi, balstīti ģimenes pieredzē kara laikā. 1976. gada stāstu krājums Kaps Borisam Davidovičam sagādāja Kišam arī starptautiskus panākumus, savukārt dzimtenē izraisīja literāru skandālu – dažus laikabiedrus mulsināja Kiša stils, kurā dokumentalitātes un fantāzijas robežas mēdz būt gana izplūdušas, turklāt sižeti nereti ir aizgūti.

Arī grāmatā Mirušo enciklopēdija, kas tiek dēvēta par Kiša daiļrades kvintesenci un virsotni, izmantota vispārzināma gnostiķu leģenda, epizode no kāda avantūrista un spiega memuāriem, rakstnieka sievas redzēts sapnis, leģenda par kristiešu svētajiem un dižciltīga austroungāru dumpinieka nāvi, kā arī sniegts pārskats par vēstures asiņaināko sazvērestības teoriju.

Raugoties uz Kiša īsprozu no latviešu literatūrteorijas tradīcijas, vairumu krājuma stāstu varētu pieskaitīt novelēm – intensīvākajam un koncentrētākajam prozas žanram. Stāstā jeb "plaukstas izmēra romānā", kā viņš to nodēvēja kādā esejā, Kišs bija atradis savu ideālo formu.

Mirušo enciklopēdija bija autora pēdējā pabeigtā grāmata, tapusi 1979. gadā Francijā, pirmpublicēta 1983. gadā. Kišs miris 1989. gadā Parīzē.

Grāmatas redaktore: Māra Poļakova. Korektore: Ildze Jurkāne. Sērijas redaktors: Aleksandrs Zapoļs. Dizaina autors: Tom Mrazauskas. Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Sērijā Orbītas bibliotēka tiek izdoti mūsdienu dzejnieku un prozaiķu darbi. Līdz šim sērijā izdotie darbi: Arvja Vigula dzejoļu krājums Grāmata, Kirila Kobrina eseju izlase Vēsture. Work in Progress, Andra Kupriša stāstu krājums Berlīne, Kikōnes dzejas krājums Jūs kavējaties, Anda Surgunta dzejas krājums Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm, Semjona Haņina krājums Ne tā, Elvīras Blomas dzejas krājums Izdzēstie attēli, Laura Veipa Interesantās dienas, Andreja Seņ-Seņkova dzejas krājums Papīra krūtis, Viļa Kasima Lizergīnblūzs, Leonīda Dobičina romāns Enpils, Andra Kalnozola romāns Kalendārs mani sauc, Ričarda Brotigana romāns Foreļu cope Amerikā, Roberta Valzera Laupītājs, Arkādija Dragomoščenko Elēģijas, Elīnas Bākules-Veiras dzejas krājums Tas ods meklē mani kopš 1981. gada, Marijas Luīzes Meļķes dzejas un zibprozas krājums Nerealizēto potenciālu klubs, Gunta Bereļa darbs …rakstīt…

Grāmatas nopērkamas grāmatnīcās Globuss, Jānis Roze, Bolderāja, kā arī interneta platformā talka.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja