Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Andris Vilks: Pēc tīriem tirgus principiem grāmatām būs ļoti grūti izdzīvot

Projekta Bibliotēka ietvaros tapusi intervija ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoru Andri Vilku, kurš norāda, ka pēdējo gadu laikā staruji samazinājusies e-grāmatu iegade, informēja projekta komunikācijas koordinatore Daiga Bitēna.

“Pēdējo gadu pētījumi rāda, ka četru, piecu gadu laikā ir strauji samazinājusies e-grāmatu iegāde. Tas liecina, ka daļa no tiem, kuri lasa grāmatas, ir atgriezušies pie iespiestajām grāmatām,” tā projekta Bibliotēka video intervijā atklāj Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks. Tomēr viņš arī norāda uz Latvijas tirgus specifiku – mazā tirgus dēļ drukāto grāmatu izdošanai ir un būs nepieciešams atbalsts.

“Mazo nāciju problēma ir tā, ka, tirāžu limiti ir ļoti lieli. Tāpēc iespiestajām grāmatām ir nepieciešams papildus atbalsts. Vai tas nāk no valsts, vai no kādas citas puses, tas ir būtiski,” intervijā stāsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors. “Ir vairākas svarīgas grupas, kurām atbalsts ir nepieciešams. Tās ir grāmatas ar kultūrvēsturisku nozīmi. Svarīgs mērķis ir arī latviešu valodas saglabāšana."

Intervijā Andris Vilks arī stāsta par kādu Latvijas lasīšanas fenomenu – mūsu valsts inteliģences slānis ir veidojies “no pašiem pamatiem, no pašas apakšas, no pašas tautas dzīlēm. Latvijā salīdzinoši agri tika izveidotas skolas, tāpēc visu sabiedrības slāņu latvieši prata lasīt un rakstīt jau ļoti agrīnā periodā.” Viņš atklāj arī citus interesantus faktus par latviešu literatūras un grāmatu lasīšanas kultūras attīstību.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktora Andra Vilka video intervija ir trešā, kas skatītājiem tiek piedāvāta Baltic International Bank organizētā projekta Bibliotēka ietvaros. Iepriekšējos mēnešos tika publicētas intervijas ar Noru Ikstenu un Zbigņevu Stankeviču. Tuvākajos mēnešos gaidāmi arī video materiāli, kuros par literatūras un grāmatu tēmu stāsta Kārina Pētersone, Valērijs Belokoņs, Uldis Bērziņš, Imants Lancmanis, Māris Bērziņš, Sanita Stinkule un Vaira Vīķe-Freiberga.

Video intervijas iespējams noskatīties projekta Bibliotēka mājas lapā www.manabiblioteka.lv.

Top komentāri

jupis
j
Grāmatu cenas vajag pacelt vēl vairāk un turpināt brīnīties !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja