Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gundega Repše, Kaspars Goba. Rīgas salas

Rīga 2014 programmā iznākusi Gundegas Repšes un Kaspara Gobas grāmata Rīgas salas, informēja Elm Media pārstāve Ieva Goba. Grāmata tapusi tematiskās līnijas_ Ceļu karte _ietvaros un tajā apkopotas Gundegas Repšes esejistiskas apceres par Rīgas esošo un izzudušo salu dzīvi un Kaspara Gobas dokumentālās fotogrāfijas.

Ideja dokumentēt Rīgas salu dzīvi Gundegai un Kasparam radusies neatkarīgi vienam no otra, abus autorus kopā savedusi Rīga 2014 tematiskās līnijas Ceļu karte kuratore Gundega Laiviņa. Gundega Repše, pamatojot savu interesi par Rīgas salu tēmu, teic: "Man jau pirms kādiem desmit gadiem bija doma pievērst uzmanību mūsu nenovērtētajiem dārgumiem – salām, kas pamazām, bet vēlāk jau ar tehnokrātiskiem un privātalkatīgiem rāvieniem pārvērtās par necilvēcīgu, baisu vidi." Viņa grāmatā aprakstījusi gan laikus, kad Rīgā bija vairāk nekā 100 salas, gan mūslaiku realitāti, savam stāstījumam pievienojot arī latviešu literatūras klasiķu darbu fragmentus.

Savukārt, Kaspars par savu motivāciju dokumentēt Rīgas salas raksta: "Dzīvojot Rīgā, man vienmēr kaut kā pietrūka. Es pat īsti nevarēju saprast, kā. Tagad, esot prom no Rīgas, saprotu to labāk — vienmēr neapzināti esmu tiecies klaiņot pa Rīgas salām." Ja sākotnēji iecere dokumentēt Rīgas salas nav bijusi mērķtiecīgs lēmums, tad kā īpašs pamudinājums ķerties pie šī projekta un iemūžināt Rīgas salu dzīvi uz krāsainās foto filmas kalpojis ekonomiskā uzplaukuma brīdis, kad pilsētas attīstības un ostas paplašināšanās vārdā ar smiltīm apbērtas dabas teritorijas, nojauktas vecas mājas un jau tā mazskaitlīgās Rīgas salas un to savdabīgais dzīves ritums kļuvis par arvien lielāku retumu.

Grāmatā ietvertas vairāk nekā 180 krāsainas fotogrāfijas – salinieku portreti un salu vides ainavas. Projekta Rīgas salas laikā tapusi arī fotoizstāde, kas 2014. gada rudenī bija aplūkojama Rīgā, Ventspilī un Talsos, bet 2015. gadā turpinās ceļu uz citām Latvijas pilsētām un no 2015. gada 9. janvāra būs apskatāma Vidzemes koncertzālē Cēsis.

Grāmatu var iegādāties Globuss grāmatnīcās visā Latvijā, Rīgā galerijā Istaba, veikalā Modernists, kā arī mājas lapā www.rigassalas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja