Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izdots Dainas Tabūnas garstāsts bērniem Lasis Stasis un Atlasijas okeāns

Bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs laidusi klajā Dainas Tabūnas pirmo prozas grāmatu bērniem – garstāstu Lasis Stasis un Atlasijas okeāns ar Agates Lielpēteres ilustrācijām.

Stāsts vēsta par mazu lasēnu, viņa iepazīšanos ar upi, Baltijas jūru, zivīm un citiem ūdens iemītniekiem, par dabisku un cilvēku izraisītu briesmu pilno ceļojumu uz Atlasijas okeānu – tā okeānu dēvē laši. Grāmatas adresāts ir jaunākā skolas vecuma bērni, kuriem patiks arī mākslinieces ilustrācijās iztēlotā krāsainā ūdeņu pasaule.

Okeānu mazais zivēns iztēlojas, kā "īsto varoņu" pasauli, kurā viss ir daudz labāks un visi ir daudz pārāki par "parastiem" lašiem "parastā" upē vai jūrā. Ceļā stājas asari un cūkdelfīni, tīkli un piesārņojums, tomēr ilgais un grūtais peldējums lasēnam izdodas. Taču Stasim nākas zaudēt ceļā iemantoto draudzeni Judīti, kas cēlusies no okeāna lašiem. Jau sarunas ar viņu liek Stasim sajust šaubas par iztēloto okeāna lašu dižumu. Realitātē viss patiešām izrādās pavisam citādi, nekā izsapņots, un par īsto varoņdarbu kļūst neatlaidīgā, attapīgā Staša nokļūšana atpakaļ dzimtajā upē.

Šajā saistošajā sižetā atklājas gan zēna pieaugšanas stāsts, kurā ielikts daudz cilvēcisku emociju, gan arī svarīgas zināšanas par dabas norisēm, lai gan tās pasniegtas "cilvēciskotā" formā – lasis Stasis mīl savus vecākus, kašķējas ar iedomīgo brālēnu un pat sacer jokainus pantus. Grāmata vairo izpratni par dabu, ekoloģiskiem procesiem un vides apdraudējumu – ne katrs bērns zina, ka arī viņa gaisā palaistais baloniņš, nonācis jūrā, var kļūt par bīstamām lamatām kādai dzīvai būtnei.

Rakstniece Daina Tabūna (1985) absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmiju Teātra, kino un TV dramaturģijas specialitātē, strādājusi par tekstu redaktori un sabiedrisko attiecību speciālisti. Viņas stāstu krājums Pirmā reize (2014) tika nominēts Literatūras gada balvai.

Māksliniece Agate Lielpētere (1995) pieder ilustratoru jaunākajai paaudzei. Viņa studējusi grafiku Latvijas Mākslas akadēmijā un Porto universitātē, dzīvo un strādā Slovēnijā, un savus darbus izstādījusi gan Rīgā, gan Ļubļanā. Māksliniece zīmē komiksus, grāmatu un žurnālu ilustrācijas, strādā grafiskajā dizainā un jau ir sadarbojusies ar izdevniecību Liels un mazs dzejas kopkrājuma Netikumīgie (2021) ilustrēšanā.

Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.

Izdevniecības Liels un mazs grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos Latvijā.

Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālo tīklu kontos: facebook.com/lielsunmazs un instragram.com/lielsunmazs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja