Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas mākslas klasiķiem veltītajā sērijā klajā nākusi grāmata par Jēkabu Bīni

Izdevniecības Neputns Latvijas mākslas klasiķiem veltīto sēriju papildina grāmata par gleznotāju, grafiķi, lietišķās mākslas meistaru, pedagogu un teorētiķi Jēkabu Bīni (1895–1955).

Latviešu mākslas kopainā Jēkabs Bīne izceļas kā mākslinieks, kurš savā daiļradē vienmēr centies iemiesot latviešu pasaules skatījumu, senās tautas atziņas un vēstures notikumus, informēja izdevniecības pārstāvji.

"Jēkabam Bīnem bija savs redzējums, kādai ir jābūt mākslai, un tas saistījās ar ticību tautas nacionālai nākotnei. Viņaprāt, latviska māksla pamatojas uz seno latviešu tradīcijām un tautas rakstos paustajiem vēstījumiem, savukārt tautas nākotnei jābalstās uz pagātnes pieredzi un zināšanām," - tā grāmatas autore. 

Jēkaba Bīnes atstātais mantojums ir plašs un daudzveidīgs. Glezniecībā un grafikā Bīne darbojās dažādos žanros, viņa daiļradē ir gan klusās dabas, ainavas, portreti, akti, gan sadzīves žanra darbi un mitoloģisku un reliģisku sacerējumu kompozīcijas. Bīnes mākslu raksturo reālisms un tradicionāla pieeja glezniecībai, tomēr viņa stilistiskais rokraksts un izvēlēto sižetu loks ir atšķirīgs un interesants Latvijas mākslas kopainā.

Jāmin Bīnes piederība dievturu kustībai, kas atstāja būtisku iespaidu uz mākslinieka daiļradi un dzīves uztveri kopumā. Dievturu interešu lokā bija Latvijas vēsture, etnogrāfija, mitoloģija, tautas māksla, senais ornaments, tradīcijas.

Grāmatas autore mākslas zinātniece Agita Gritāne ir mākslas vēsturniece, pasniedz mākslas studiju kursus Latvijas Mākslas akadēmijā un Liepājas Universitātē. Šobrīd studē doktorantūrā Latvijas Mākslas akadēmijā. Vairāku zinātnisko publikāciju autore.

Grāmata nāk klajā teju reizē ar Jēkaba Bīnes 125 gadu jubilejas piemiņas izstādi Jēkabs Bīne. Ar mīlestību…, kas durvis vērs 17. oktobrī Kuldīgas Mākslas izstāžu namā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja