Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Madaras Neikenas personālizstāde Virs horizonta

Lai arī Madara Neikena aktīvi piedalās izstādēs Latvijā un ārzemēs, šī ir pirmā personālizstāde Liepājā. Māksliniece atzīst, ka tieši ar jūru sākusies iemīlēšanās glezniecībā un parādījusies vēlme gleznot. Madara ir atzīta latviešu jaunās paaudzes gleznotāja, saņēmusi daudz apbalvojumu, kā arī piedalās rezidencēs un plenēros gan Latvijā, gan ārzemēs.

Galvenais žanrs Madaras Neikenas glezniecībā ir ainava, darbi radīti a la prima jeb viena piegājiena tehnikā. Vispirms top mazāka formāta glezna, un pēc tam dabā notvertā krāsa un sajūta tiek atspoguļotas lielformāta gleznojumos, kuriem piemīt
lakoniska, līdz minimālismam izkopta izteiksme. Māksliniece atklāj, ka viņai svarīga ir krāsa un gleznas kopējā noskaņa, vēstījums var tikt izteikts vien ar pāris līnijām. Gleznas top apzināti intuitīvi, tā ir tiekšanās uz kaut ko īstāku, vārdiem neaizsniedzamu. Māksliniece teic, ka izstādē skatītājam ir iespēja kā Trollītim Muminam ieiet gleznā atpūsties.

Madara Neikena:
“Virs horizonta jūrā aust gaisma. Virs horizonta tumsā pilsētas izgaismo mākoņu vālus. Virs horizonta nemainīgi mainīgs ir ik laika sprīdis. Te skatiens iegrimst bezgalīgā caurspīdīgi zilā kobaltā, te viss debesjums jau piepildīts ar pelēku irdenu, izvagotu mākoņu lauku. Te atkal zilā ultramarīnā krāsots ir it viss. Rīts sākas ar blāvu gaismu pie horizonta. Vispirms tas ir maigs, tad dārdoši kvēlojošs, līdz atkal kļūst viegli rozā, tad uz brīdi iegrimst klusinātā purpurā un negaidīti atkal kvēlo violets. Beidzot jauna diena ir sākusies ar tīru gandrīz nemainīgi esošu zilu kobaltu, un debesis ir skaidras un bez mākoņiem. Gleznās ir ainavas ar un bez horizonta. Īstenībā tā ir nojausma par ainavu - tikai debesjums vai debesis un zeme mainīgajā dienas ritumā.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija Romas dārzs, Zivju iela 3, Liepāja

Kad?

4. februāris, 2023 – 30. aprīlis, 2023

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja