Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Muzeju nakts programma LNVM, Tautas frontes muzejā un Dauderos

14. maijā Latvijas Nacionālais muzejs aicina uz Muzeju nakts norisēm gan Muzeju krātuvē (Pulka ielā 8) un LNVM ekspozīcijas un izstāžu telpās (Brīvības bulvārī 32), gan Tautas frontes muzejā (Vecpilsētas ielā 13/15) un muzeja Dauderu nodaļā (Sarkandaugavā, Zāģeru ielā 7).

Muzejā un tā nodaļās gaidīti gan individuālie apmeklētāji, gan ģimenes un draugu kopas. Interesentiem tiks piedāvātas ekskursijas pa muzeja krājumu un izstādēm gida vadībā, varēs pildīt dažādus orientēšanās uzdevumus, piedalīties zupas vārīšanā, vai arī iegūt attēlu ar senatnes elpu improvizētā fotosalonā. Tāpat būs iespēja pārbaudīt savas zināšanas, iesaistoties spēlēs un risinot uzdevumus, varēs arī dalīties savas dzīves pieredzē, to iemūžinot projektā Gadsimta stāsti.

Muzeju krātuvē Pulka ielā 8, Rīgā

14. maijā plkst. 13.00, 14.00, 15.00 unikāla iespēja doties speciālistu vadītā ekskursijā pa Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma un restaurācijas telpām jaunajā Muzeju krātuvē Pārdaugavā. Muzeja darba telpu apskate būs saistīta ar Brīvības bulvārī 32 apskatāmās izstādes Airis, Mozus un radio. Koks Latvijas vēsturē tematiku – apmeklētājiem tiks rādīti
muzejā glabātie koka priekšmeti, kas stāsta par cilvēka un koka attiecībām Latvijas teritorijā no aizvēstures līdz šodienai. Tie glabājas dažādās vēstures, arheoloģijas un etnogrāfijas kolekciju glabātavās, kur īpaši pielāgotos apstākļos izvietots ap 1 000 000 vienību lielais LNVM krājums. Savukārt restaurācijas speciālisti aicinās paviesoties mēbeļu un polihromā koka restaurācijas darbnīcās. Ekskursijas ilgums – aptuveni viena stunda. Dalību ekskursijā iepriekš jāpiesaka, norādot arī konkrēto ekskursijas laiku, rakstot uz [email protected] vai zvanot pa tālruni 67221357 (ekskursantu skaits ir ierobežots).

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā Brīvības bulvārī 32, Rīgā
LNVM būs atvērts arī dienā, jau no plkst. 10.00 piedāvājot apskatīt Latvijas vēstures ekspozīciju un četras izstādes.Plkst. 12.00 paredzēta nodarbība ģimenēm ar bērniem Piedzīvo Muzeju nakti jau dienā. Mazie un lielie kopā ar gidu varēs meklēt un pētīt eksponātus izstādēs Airis, Mozus un radio. Koks Latvijas vēsturē un Krimplēnmānija. Modes kliedziens padomju garderobē, kā arī ceļot laikā pasākumu telpā. Ieeja – bez maksas, aicināti bērni no 6 līdz 12 gadu vecumam, bez iepriekšējas pieteikšanās. Laikā no plkst. 19.00 līdz plkst. 24.00 – norises Muzeju nakts tematiskajā ietvarā Koks, kosmoss, krimplēns: klejojums laikā un citās matērijās. Izstādē Krimplēnmānija. Modes kliedziens padomju garderobē, atspoguļojot 1960.-70. gadu modes tendences, eksponēts viens no Latvijā bagātākajiem krimplēna tērpu vākumiem.

To veido mākslinieces Annas Aizsilnieces kolekcijas, LNVM krājuma priekšmeti un privāti apģērbu deponējumi. Apmeklētāji varēs iejusties tā laika modes ateljē, apmeklēt fotosalonu ar minikleitu un saulesbrillēm, kā arī ļauties 70.–80. gadu videoklipu nostalģijai. Būs atvērts arī simbolisks Gadsimta stāstu birojs, kurā varēs dalīties ar 50-70 gadus senām ikdienas dzīves atmiņām.

Izstādē Airis, Mozus un radio. Koks Latvijas vēsturē interesenti varēs ne tikai iepazīt izstādi, bet arī darboties ar orientēšanās lapu Skaties, domā, meklē!. Kosmosa telpā, kur izstādīts pasaulē pirmais koka satelīts, plkst. 20.00 varēs satikt zvaigžņu pētnieku un pievienoties viņa vadītai lekcijai. Nodarbību telpā plānota Laika upe ar dažādiem uzdevumiem, ar kuriem varēs tikt galā, ja pirms tam būs iepazīts vēstures ritējums Latvijā no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Uzdevumus saprotamākus darīs turpat izvietotā Latvijas vēstures mini ekspozīcija un mākslinieces Ditas Pences zīmējumi.

Tautas frontes muzejā Vecpilsētas ielā 13/15, Rīgā
Laiks – no plkst. 19.00 līdz plkst. 23.00. Muzeju nakts tematiskais nosaukums Tautas frontes muzejā ir Ieelpo mieru un bez ekspozīcijas apskates apmeklētājiem tiks piedāvātas arī tematiskas aktivitātes. Plkst. 19.00 – plkst. 23.00 fotostūrītis Uzliec brilles, uzvelc vesti ar iespēju nofotografēties 80. gadu beigu vēsturiskajā vidē un ar laikmetam atbilstošiem atribūtiem. Plkst. 20.00 – plkst. 22.00 orientēšanās spēle Esi acīgs Tautas frontes muzejā.

Dauderi Zāģeru ielā 7, Rīgā
Laiks – no plkst. 10.00 līdz plkst. 23.00.
Šāgada Muzeju nakti muzejs aizvadīs aicinājuma Dauderi no ķēķa puses: iejūties 19.–20. gadsimta ikdienā zīmē. Šāda tematiskā ievirze izvēlēta, lai apmeklētājus mudinātu aplūkot “Dauderu” nama atjaunoto ekspozīciju un virtuvi. Ekspozīcijā gūtās zināšanas noderēs, iesaistoties praktisko uzdevumu pildīšanā un spēlēs Dauderu dārzā, kad dalībnieki kavēsies 20. gadsimta sākumā sastādīto ēdienkaršu pasaulē un apgūs reiz ikdienišķās, bet mūsdienās jau aizmirstās prasmes, tostarp dažādu virtuves iekārtu darbināšanā. Savukārt pašā nama virtuvē varēs iemēģināties vecajā ortogrāfijā un gotiskajā drukā publicēto recepšu lasīšanā, censties saprast tajās minētos senvārdus, kā arī sagatavot vecajās mērvienībās norādīto sastāvdaļu daudzumu, apgūt citas iemaņas. Jau no plkst. 10.00 interesenti aicināti viesoties muzeja 1. stāva ekspozīcijā, kas veltīta Dauderu savrupnama vēsturei. Visu dienu līdz plkst. 21.00 varēs piedalīties orientēšanās spēlē Iepazīsti Dauderu villas apkaimi!. No plkst. 17.00 līdz plkst. 21.00 Dauderu dārzā apmeklētājiem tiks piedāvāta izzinoša spēle Iejūties 19.–20. gs. mijas sarkandaugavieša ikdienā!, kas veltīta ēdiena gatavošanai. Bet plkst. 19.00 Dauderu dārzā kopīgi tiks vārīta skābeņu zupa pēc Hermīnes Zālītes 1901. gada leģendārajā grāmatā Minjonas mājsaimniecības un pavāru māksla minētas receptes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Norādīts aprakstā

Kad?

14. maijs, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja