Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Paulas Zariņas-Zēmanes izstāde Pārmaiņas

„Līdz šim manu uzmanību bija piesaistījusi ainava ar vienkāršu dalījumu debesu un zemes daļās, un neatņemamo horizontu. Šobrīd šķiet, ka esmu pietiekoši izpētījusi šādu ainavas uztveršanas modeli un gatava iet tālāk, dziļāk šajā ainavā. Manu jauno gleznu transformācijas procesu varētu salīdzināt ar marmora atradnēm dabā - marmora skaistie veidojumi kā dabas padziļināts skatījums un mani darbi ar manām personīgajām uztveres, sajūtu atradnēm. Tur ir gan pazīstamās tāles, dziļumi, atmosfēriskums un dažādas noskaņas, gan mans iemīļotais maģiskais reālisms tikai pārvērsts citās vizuālās formās, kas joprojām ataino dabu un ainavu, tikai no cita skatu punkta,” Paula Zariņa-Zēmane, 2020.

„Aplūkot Paulas Zariņas-Zēmanes jaunāko gleznu sēriju, kuras nosaukums ir Pārmaiņas (2021), ir tas pats, kas, aplūkot mākoņu kustību debesīs. Daudziem ir atmiņas par pludmalē vai dārzā pavadītām vasaras dienām, ar skatu debesīs, vērojot aizejošos mākoņus. Dažas no formām šķiet pazīstamas – tās atgādina kādas valsts kontūras kartē, dzīvnieka galvu vai milzīgu degunu. Bet tas ir tikai mirklīgs iespaids; mākoņi virzās tālāk, zīmējums bija vien iztēles radīts un īslaicīgs. Zariņas- Zēmanes gleznās sastopamā figurācija ir līdzvērtīga šai pieredzei. Darbi ir iespēju, kā arī – ja tā var teikt – krāsu mākoņu pilni, un šajās aprisēs ir saskatāmas formas, kas plūst un mainās, gluži tāpat, kā mainās gaisma. Nekas nav statisks; mākslas darbu pamatā ir kustība jeb, kā to vēsta virsraksts, pārmaiņas.” (Jurriaan Benschop, 2021.)

Paula Zariņa-Zēmane (1988) ir viena no jaunās paaudzes latviešu gleznotājām ar jau izteiktu personīgo rokrakstu- glezniecisku, jutīgo kolorītu un smalkām, tonālām krāsu attiecībām. Viņa ir arī viena no retajām gleznotājām Latvijas laikmetīgajā mākslā, kura pievērsusies ainavas žanram un tā dažādiem tulkojumiem un transformācijām.

Beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu (2013). Kopš 2008. gada sarīkojusi 7 personālizstādes un piedalījusies vairāk kā 20 grupas izstādēs Latvijā un ārzemēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija Māksla XO, Elizabetes iela 14

Kad?

20. decembris, 2021 – 17. janvāris, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja