Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 7. jūnijs
Gaida, Arnis, Arno

Pērkondārdošās sirds atstātais mantojums. Komponista Jura Kulakova piemiņas lielkoncerts Arēnā Rīga

Pie bēru mielasta galda Līvānos, kur pulcējās pēkšņi aizgājušā ievērojamā komponista, multiinstrumentālista, mūsdienu mūzikas klasiķa, grupas Pērkons radītāja un līdera Jura Kulakova (1958–2024) draugi un radi, radās ideja – maijā, viņa dzimšanas mēnesī, rīkot koncertu viņa piemiņai.

Laikā, kad pērkona dārdus gaida visvairāk. Komponista meita Justīne Kulakova-Sipņevska uzrunāja klātesošos un guva atsaucību. Viņa pati šim pasākumam aranžējusi romanci, ko reiz izpildījusi kopā ar tēvu. Lielkoncertā Sirds kā pērkondārds 14. maijā plkst. 19.00 Arēnā Rīga Justīne to spēlēs kopā ar Liepājas simfonisko orķestri.

Piemiņas koncerta muzikālais vadītājs ir Reinis Sējāns, kurš sacerējis skaņdarbu Sirds kā pērkondārds un ierakstījis to kopā ar grupu Pērkons kā veltījumu Kulakovam. Kādā intervijā Reinis Sējāns pēc komponista aiziešanas atzinās – bērnībā, kamēr citi puikas sapņoja kļūt par policistiem un ugunsdzēsējiem, viņš gribējis būt Juris Kulakovs. Kulakova pēkšņā aiziešana mūžībā nākusi kā belziens pa galvu – ar apziņu, cik ļoti daudz šis cilvēks ir iedevis un iemācījis. "Tā nebija mana izvēle radīt šo dziesmu – tā tam bija jānotiek," saka Reinis Sējāns.

Vārdi "sirds kā pērkondārds simboliski caurvīs visu koncertu. Skanēs visi lielākie Jura Kulakova hiti, un uz skatuves kāps viņa draugi, līdzgaitnieki: grupas Pērkons, Instrumenti, Liepājas simfoniskais orķestris, dziedātājs Nauris Puntulis, mūziķis Uldis Marhilevičs, RTU vīru koris Gaudeamus un daudzi, daudzi citi mākslinieki. "Būs triju ģitāristu – Ainara Virgas, Leona Sējāna un Armanda Alkšņa – iznāciens. Būs tenori un DaGamba... Koncerts būs emocionāls, jaudīgs," stāsta koncerta producents Sandis Mohovikovs. "Jura Kulakova ģēnijs ir radījis arī grandiozas kantātes, smalki niansētus kamermūzikas ciklus, rokoperas, mūziklus, elegantu un pārsteidzošu mūziku teātrim un kino, izcilas kordziesmas – viņa radošuma spektrs ir plašs un daudzveidīgs. Tas ir fenomens, ka Kulakova mūzika vieno vairākas paaudzes. Jaunieši ar cieņu izturas pret Jura Kulakova daiļradi, un gluži likumsakarīgi, ka koncertā kā iesildītājgrupa uzstāsies talantīgi jaunieši – spēlēs Ikara Ruņģa dēls, Imanta Kalniņa mazdēls un vēl citi, kuriem Juris bija iedvesmas avots."

Padomāts arī par to, lai koncertā klātesošs būtu pats Juris Kulakovs – skanēs viņa balss audioierakstos, sameklēti interesanti videoieraksti. "Ir ieraksts, kurā Juris diriģē Dzintaru koncertzālē. Jura Kulakova devums latviešu mūzikā ir tik bagātīgs, ka paies vēl gadu desmiti, līdz tiks līdz galam apgūts viņa radošais mantojums," uzsver S. Mohovikovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja