Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Splendid Palace sezonu atklās ar īpašu pirmizrādi Aktrise un laiks. Vija Artmane

Kinoteātris Splendid Palace 96. sezonu atklās 21. augustā – dienā, kad leģendārajai aktrisei Vijai Artmanei apritētu 90 gadu. Godinot aktrises piemiņu un ievērojamo ieguldījumu Latvijas teātra un kino dzīvē, kinoteātra Lielajā zālē būs iespējams noskatīties Latvijas Televīzijas jaunāko dokumentālo filmu – režisores Agitas Cānes-Ķīles un scenārija autores Dairas Āboliņas kopdarbu Aktrise un laiks. Vija Artmane, informēja kinoteātra pārstāve Ildze Egliņa.

Filmā par aktrisi stāstīs ģimene, laikabiedri, kā arī dokumentālie materiāli – ne vien izrāžu un interviju ieraksti, bet arī līdz šim nepubliskoti ģimenes arhīva filmējumi, ko uzņēmis gan Artmanes dzīvesbiedrs Artūrs Dimiters, gan pati aktrise. Filma ir mēģinājums saprast un saklausīt aktrises atklātības mirkļus un sajust, ko nozīmēja dzīvot Vijas Artmanes dzīvi.

Par filmas uzņemšanu stāsta scenārija autore Daira Āboliņa: ”Vijas Artmanes ģimene uzticēja filmas veidotājiem gadiem ilgi sargāto un glabāto ģimenes arhīvu, kas ir aizkustinoša atgriešanās Vijas Artmanes skaistākajā laikā, kad viņas bērni vēl bija mazi, aktrise bija slavas augstumos, daudz ceļoja, bet viņai, protams, bija  arī sava nevienam neatklātā un neredzamā sievietes dzīve. Viņai bija sastrādātas rokas, tās viņa, vakarā izejot uz skatuves, grimēja un nevienam neļāva nojaust par to, kas notiek aiz priekškara. Uz skatuves viņa bija zvaigzne, sabiedriskajā dzīvē dzelzs lēdija, kuras sacītajam vārdam bija svars un spēja ietekmēt citu cilvēku dzīves. Lai pietuvotos aktrises dzīves noslēpumiem, ir uzfilmētas 15 jaunas intervijas, ar cilvēkiem, kas tolaik viņai drīkstēja būt tuvāk”.

Vija Artmane bija spēcīga personība un aktrise – pielūgta, apbrīnota un apskausta. Piedzīvojusi visu, ko sniedz un paņem slavas nasta, bet mūža otrajā pusē saskārusies ar dzīves medaļas otru pusi – novecošanas traģiku un trūkumu. No jaunas ģimnāzistes baltā kleitā ar lentu matos un Džuljetas līdz Džūlijai Lambertei, Anglijas karalienei, Pīķa dāmai un rūpnīcas priekšniecei parūkā, bet galu galā – arī nabagmājas komendantei. Vija Artmane ir sava laika atspulgs gan skatuves tēlos, gan publiskajā un privātajā dzīvē.

Filmu veidojusi LTV komanda – režisore Agita Cāne-Ķīle, scenārija autore – Daira Āboliņa, operators Edgars Bite, producenti Ieva Rozentāle un Artis Dobrovoļskis.

Latvijas Televīzijas dokumentālā filma Aktrise un laiks. Vija Artmane kinoteātrī Splendid Palace tik izrādīta 21. augustā plkst. 19.

Biļetes iespējams iegādāties mājaslapā: www.splendipalace.lv.

Top komentāri

Viņas gars bija aktrise,
V
viņas dvēsele bija aktrise, pēc miesas - arī aktrise, toties kā cilvēks - nulle un anarhija. Viņa mīlēja Maskavu, Kremli, komunistus un krievus, bet nīda Latviju un latviešus. Viņas orientierus ir dzimta pārņēmusi, kas tos tālāk realizē. Bezdievību un teatrālu un iluzoru kristietību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja