Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma Mūris pasaules pirmizrādi piedzīvos festivālā Šveicē

Kinorežisora Dāvja Sīmaņa jaunā dokumentālā filma Mūris 16. aprīlī piedzīvos pasaules pirmizrādi Šveices pilsētā Nionā, kinofestivāla Visions du Réel konkursa skates ietvaros, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Starptautiskais kinofestivāls Visions du Réel, kas kopš 1969. gada jau 48. reizi notiek Šveices pilsētā Nionā, ir viens no nozīmīgākajiem un ietekmīgākajiem dokumentālo filmu festivāliem pasaulē.

Šogad Visions du Réel galvenajā konkursa skatē iekļautas 17 filmas.

Dāvja Sīmaņa jaunākā dokumentālā filma Mūris tapusi laika posmā no 2015. līdz 2017. gadam un ir režisora subjektīvi emocionāls un vizuāli tēlains skatījums uz Latvijas un Krievijas pierobežas reģionu, kas reizē ir arī visas Eiropas robeža ar Krieviju. Šajā teritorijā sadzīvo vairākas pasaules un vēsturiskie laiki, cilvēki, kas neatrodas ne īsti vienā, ne otrā pusē. Autoram personiska ceļojuma laikā iepazīstot šo vietu iedzīvotājus un piespiedu viesus, līdzās ģeogrāfiskajam dalījumam tiek skarbi iezīmēta arī kultūru robežšķirtne un atklāts politisks konflikts.

Paralēli ainām no pierobežas ikdienas dzīves, ideoloģiskām situācijām un vēstures reminiscencēm filmā izvirzās divi galvenie varoņi – Ansis Ataols Bērziņš, politiskais trimdinieks un taisnības cīnītājs no Latvijas, kurš ilgu laiku bijis spiests pavadīt robežas Krievijas pusē un tagad tiek turēts ieslodzījumā Čehijā, un Latvijas nacionālboļševiku aktīvists Beness Aijo, kurš Latvijā izsludināts meklēšanā un devies uz Austrumukrainu, lai pievienotos Krievijas atbalstītajiem separātistu kaujiniekiem.

Par uzaicinājumu uz Nionas festivālu režisors Dāvis Sīmanis saka: “Piedalīties Visions du Réel starp patiešām nozīmīgākajiem mūsu laiku dokumentālistiem, neslēpšu, ir gods. Domāju, ka tas ļaus starptautiski izstāstīt filmas centrālo ideju par nepārkāpjamo mūri starp cilvēkiem, kas dzīvo pagātnē, un tiem, kas dzīvo tagadnē; par nošķirtību, kas veidojas Latvijas sabiedrībā, kad vienā tās daļā valda atklāta Putina Krievijas glorifikācija. Es ceru, ka filma pasaulei atgādinās arī par Anša Ataola Bērziņa neapskaužamo likteni ieslodzījumā – tas ir skumjš apliecinājums mūsu valsts varas nespējai izvērtēt pašai savu atbildību, joprojām dzīvojot padomju nomenklatūras domāšanas ēnā.”  

Režisors Dāvis Sīmanis (1980) kinorežijā debitējis 2006. gadā, veidojis gan dokumentālās filmas, gan spēlfilmas, kas iekļautas daudzu prestižu starptautisko kinofestivālu programmās, vienlaikus viņš ir pasniedzējs kinoaugstskolās Latvijā un Somijā. Mūris ir viņa otrais sadarbības projekts ar producentu Gunti Trekteri un studiju Ego Media, iepriekš tapusi filma Pēdējā tempļa hronikas (2012), kas ieguva Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps kā labākā dokumentālā filma un laikraksta Diena Gada balvu kultūrā.

Filma Mūris ir Latvijas un Čehijas kopražojums, galvenais operators Aigars Sērmukšs, montāžas režisore Anna Rindova (Anna Ryndova), skaņu režisors Vāclavs Flegls (Václav Flegl), producenti Guntis Trekteris  un Radims Prohāzka (Radim Procházka). Filmas tapšanu atbalstījuši Latvijas Nacionālais kino centrs, MEDIA programma Creative Europe un Čehijas Filmu fonds.

Latvijā filmas pirmizrāde plānota 24. aprīlī, tai sekos arī seansi kinoteātros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja