Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Eiropas labākā filma – zviedru Kvadrāts

Zviedru režisora Rūbena Estlunda satīriskā filma Kvadrāts saņēma sešas godalgas sestdien, 9. decembrī, Berlīnē notikušajā 30. ikgadējā Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā

Kvadrāts atzīts par Eiropas labāko filmu un labāko komēdiju, Rūbens Estlunds sumināts kā labākais režisors un scenārists. Filmas kontā – balva labākajam aktierim (Klāss Bangs) un māksliniekam (Jusefīne Osberga).

Kvadrāts, kas maijā apbalvots ar Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru, asprātīgi un skarbi portretē mūsdienu sabiedrību un laikmetīgās mākslas vidi. Kvadrāts, kas joprojām ir skatāms Rīgas kinoteātrī Splendid Palace, nominēts Zelta globusam labākās ārzemju filmas kategorijā, un Zviedrija pieteikusi Rūbena Estlunda darbu Oskaram.

Šī filma Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā aizēnoja citu spēcīgu pretendentu – Andreja Zvjaginceva drāmu Nemīlestība, kurai piešķirtas balvas par operatora darbu (Mihails Kričmans) un mūziku (komponisti Jevgeņijs un Saša Gaļperini). Par labāko Eiropas aktrisi atzīta ungāriete Aleksandra Borbēja par lomu Ildiko Enjedi filmā Par miesu un dvēseli (Splendid Palace repertuārā no 15. decembra), šajā kategorijā viņa apsteidza daudz slavenākas konkurentes, kuru vidū bija Izabella Ipēra un Žiljeta Binoša.  

Eiropas Kinoakadēmijas balva par mūža ieguldījumu pasniegta krievu režijas klasiķim Aleksandram Sokurovam. Goda balva par Eiropas sasniegumiem pasaules kino piešķirta Holivudā aktīvi strādājošajai franču aktrisei, scenāristei un režisorei Žilī Delpī (kopā ar Ītenu Houku spēlējusi režisora Ričarda Linkleitera uzņemtajā mīlas triloģijā, kuru veido filmas Pirms saullēkta, Pirms saulrieta un Pirms pusnakts).

Saņemot balvu Berlīnē, Žilī Delpī aicināja ziedot līdzekļus savai topošajai filmai My Zoe – līdz 15. decembrim aktrisei un režisorei steidzami jāsavāc 600 000 ASV dolāru. Žilī Delpī bija gatava pārdot iespēju ieturēt ar viņu brokastis nākamajā rītā pēc ceremonijas. Visi "investori" par samaksu var tikt pie nelielas lomas filmā My Zoe. "Cilvēki domā, ka es jokoju, bet es nejokoju! Es izdarīšu visu, lai uzņemtu šo filmu!" Berlīnē teica Žilī Delpī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja