Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kaļķu ielas kvartālā Kuldīgā norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas jauno režisoru īsfilmu kino vakars

Vasaras noslēguma noskaņās, 25. augustā plkst. 21.00, Kaļķu ielas kvartālā Kuldīgā (Kaļķu ielā 14) sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA) norisināsies kvartāla pirmais kino vakars, kurā tiks demonstrētas smiekliem un asprātībām bagātas LKA Nacionālās filmu skolas režisoru īsfilmas.

Pirmajā brīvdabas kino vakarā Kaļķu ielas kvartālā Kuldīgā skatītājiem tiks piedāvātas piecas, pēdējo gadu laikā augsti novērtētas LKA režisoru īsfilmas, kuras tematiski vieno komiskas un dramatiskas situācijas no dzīves. Vairākas no filmām atzītas gan Latvijas, gan Eiropas mēroga filmu festivālos, kā arī ieguvušas prestižas kino balvas, piemēram, nacionālo kino balvu Lielais Kristaps. Vakara programmā izrādītas tiks filmas Plenči (rež. Gatis Ungurs), Septiņas neveiklas seksa reizes (rež. Liene Linde), Atgadījums ar pilsoni Zariņu (rež. Rūdolfs Miķelsons), Viesturs Kairišs iznāk no meža (rež. Marta Elīna Martinsone) un Paldies, vecais! (rež. Pēteris Rozītis).

Kino vakariem ienākot Kaļķu ielas kvartālā, tiek veidots un attīstīts aizvien daudzveidīgāks kultūras piedāvājumu, kas kvartālam ļauj nostiprināties par spēcīgāku jaunpienācēju Latvijas kultūrtelpā. Lai arī vasara tuvojas izskaņai, vakara programmu baudīt tiek aicināti gan kuldīdznieki, gan pilsētas viesi un tūristi, vēl saglabājot pozitīvās, jautrās un smiekliem bagātās emocijas no vasaras saulainajām dienām.

Lai radītu patīkamāku filmu vakara atmosfēru, brīvdabas kino laikā gardēži tiks lutināti ar Duna Brewery dzērieniem, Kopataste BBQ stila ēdieniem un popkornu! Pasākuma ilgums 2,5 stundas. Ieeja bez maksas!

Pasākumu organizē Latvijas Kultūras akadēmijas studentes Amanda Bizauska, Lilita Podiņa, Megija Pērkone un Sabīne Ozola sadarbībā ar LKA Nacionālo filmu skolu un alus darītavu DUNA Brewery.

Vairāk par īsfilmām:

  • Plenči (Gatis Ungurs, 2015) ir krāšņa situāciju komēdija, kas vēstī par diviem brāļiem, kuru lauku dzīves bērnišķīgās nenopietnības līdzsvaru nemitīgi iztraucē ārējie apstākļi. Filmā tiek atspoguļota sakāpināta lauku realitāte, vai tās būtu rūpes par ģimenes uzturēšanu, sava "es", sava ego izrādīšanu, benzīna tirgošanu, vai nemitīgu klejošanu un muzicēšanu. Plenči ieguvusi apbalvojumus vairākos filmu festivālos, tai skaitā ieguvusi Lielo Kristapa balvu par labāko kostīmu mākslinieku.
  • Septiņas neveiklas seksa reizes (Liene Linde, 2016) ir stāsts par viņu pašu, kā jauno kinorežisori, kura vēlas uzņemt savu pirmo filmu, tāpēc par pamatu scenārijam izmanto pašas seksuālo pieredzi. Filmas galvenās lomas atveido gan pati režisore, gan Jaunā Rīgas teātra aktrise Inga Tropa. Septiņas neveiklas seksa reizes 2017. gadā iekļauta Karlovivari starptautiskā kinofestivāla programmā, ierindojot Lindi desmit daudzsološāko jauno kinorežisoru vidū Eiropā. Tāpat filma saņēmusi nacionālo kinobalvu Lielais Kristaps labākās studentu filmas kategorijā.
  • Īsfilma Atgadījums ar pilsoni Zariņu (Rūdolfs Miķelsons, 2021) vēstī par Augustu, kurš ir dzīvē stabili iekārtojies ģimenes cilvēks ar mašīnu un privātmāju. Stāsta gaitā mums ļauts piedzīvot dramatisku un reizē absurdi komisku vēstījumu par galvenā varoņa dzīves līdzsvara zaudēšanu un tai līdzi nākošu personības iekšējo revolūciju, kas iezīmē jaunu sākumu gan Augusta, gan apkārtējo cilvēku dzīvēs. Filmas galvenajā lomā Jaunā Rīgas Teātra aktieris Ģirts Krūmiņš.
  • Filmā Viesturs Kairišs iznāk no meža (Elīna Marta Martinsone, 2018) varone Guna satiekas ar rakstinieku Gintu, kurš ir divreiz vecāks par Gunu. Guna nesen zaudējusi darbu, bet Gints jau vairākus gadus neko nav uzrakstījis. Guna sāk aizrauties ar Viestura Kairiša izrādi Odiseja, kā rezultātā, Gunai sāk jukt realitāte un teātra pasaule. Galvenās lomas atveido Marija Linarte un Ģirts Krūmiņš. Viesturs Kairišs iznāk no meža 2018. gadā saņēma Lielā Kristapa balvu kategorijā Labākā studentu filma.
  • Īsfilmā Paldies, vecais (rež. Pēteris Rozītis, 2016) mehāniķis Artūrs izpalīdz vecajam kursabiedram un atdod visu savu iekrāto naudu, taču pēkšņi saņem zvanu no draudzenes, kas ārzemēs iekļuvusi nelaimē. Artūrs dodas atgūt naudu, bet draugs negaidīti ir gājis bojā, un Artūrs ierodoties viņa mājās nokļūst bērēs. Atgūstot naudu, Artūrs atklāj drauga ģimenes noslēpumu, kas atklāj vēl citus  "skeletus". Filma stāsta par to, kā brīžam tiecamies pēc kā ļoti svarīga, bet, kad to iegūstam, vairs nezinām kāpēc. Filma ir jautrs piedzīvojums, kur pārpratumi mijas ar sāpēm, kas mūs atsvešina no ikdienas, bet tajā pašā laikā atgādina, ka visi esam dzīvi. Īsfilma nominēta Lielā Kristapa 2016 balvai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja