Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas kopražojuma filma Mijkrēslī iekļauta Kannu festivāla oficiālajā konkursā

2020. gada Kannu kinofestivāla oficiālajā konkursa programmā iekļauta režisora Šarūna Barta spēlfilma Mijkrēslī, kuras uzņemšanā piedalījusies arī Latvijas studija Mistrus Media, informēja NKC pārstāvji.

Globālās pandēmijas dēļ  Kannu kinofestivāls nenotika tradicionālajā formātā, kura norise bija plānota no 12. līdz 23. maijam. Festivālu nav arī iespējams pārcelt uz rudeni, jo tajā laikā parasti notiek citi ievērojami kinofestivāli; pārcelšanu piedzīvos vienīgi Kannu festivāla filmu tirgus, kas notiks jūnija beigās digitālā formātā. Kannu festivāla direktors Tjerī Fremo paziņoja, ka šogad organizatori izvēlas negaidītu rīcības modeli – festivāla atlases komisija izvēlējusies 56 filmas no visām 2067 pieteiktajām, un šajā izlasē iekļautajām filmām ar Kannu festivāla zīmolu palīdzēs tikt izplatītām pasaulē, lai tās sasniegtu savus kinoskatītājus.

Ievērojamā lietuviešu režisora Šarūna Barta (Šarunas Bartas) filma Mijkrēslī stāsta par pēckara notikumiem Lietuvā padomju okupācijas režīma pirmajos gados un mežabrāļu pretošanās kustību. Filmas darbība notiek 1948. gadā, kad karš ir beidzies, bet Lietuva pārvērsta drupās.  Deviņpadsmit gadus vecais Untė ir viens no nacionālajiem partizāniem, kas pretojas padomju okupācijai. Spēku samērs ir nevienlīdzīgs, taču šai izmisīgajā cīņā izšķirsies visas tautas nākotne. Laikā, kad jauni cilvēki parasti sāk iepazīt dzīvi, Untė iepazīst vardarbību un nodevību. Robeža starp to, kur beidzas viņa jauneklīgā degsme un sākas cīņas mērķis, ir izplūdusi, viņš atdod sevi visu, kaut gan tas nozīmē zaudēt jaunības nevainību. 

Filmas treileri var noskatīties šeit

Šarūns Barts ir viens no starptautiski pazīstamākajiem Lietuvas kinorežisoriem, Lietuvas Nacionālās Kultūras un mākslas balvas laureāts un vairākkārtējs Lietuvas filmu nozares apbalvojuma Sidabrinė Gervė / Sudraba dzērve ieguvējs. Režisora  filmas jau iepriekš pirmizrādi piedzīvojušas Kannu festivāla ietvaros notiekošajā neatkarīgajā programmā Directors’ Fortnight – 2017. gadā filma Saltums / Frost, 2015. gadā Miers mūsu sapņos / Peace to Us in Our Dreams, 2005. gadā Septiņi neredzami vīrieši / Seven Invisible Men,  savukārt filmas Māja / The House 1997. gadā un Daži no mums / Few of Us 1996. gadā  iekļautas Kannu programmā Un Certain Regard.

Šarūna Barta jaunākā filma Mijkrēslī ir piecu valstu kopražojums, tās veidošanā sadarbojās Lietuvas studija Kinema, Latvijas studija Mistrus Media, Portugāles Tetrafilms,  Čehijas SirenaFilms un Serbijas Biberche, Latvijas puses producenti ir Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe. Filmas kopprodukciju atbalstījis Nacionālais Kino centrs un Eiropas Padomes fonds Eurimages.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma: "Lai arī pasaulē nozīmīgākā kinofestivāla norisi šogad būtiski ietekmējis Covid-19, Kannu festivāla vadība spērusi konceptuālu soli, izziņojot to filmu nosaukumus, kuras izraudzītas Kannu festivāla oficiālajai skatei. Priecājos, ka šajā īpašajā izlasē iekļauta arī Šarūna Barta filma – to varam atzīt par līdz šim nozīmīgāko sasniegumu Lietuvas un Latvijas kinoprofesionāļu sadarbībā, kas pēdējos gados kļuvusi īpaši aktīva. Baltijas valstu filmas Kannu festivāla oficiālajā izlasē tiek iekļautas reti, arī tāpēc šis ir īpašs notikums. Jānovēl, lai Zelta palmas zara zīme piesaista filmai skatītājus dažādās pasaules valstīs."

Producents Gints Grūbe: "Man ir liels prieks, ka mūsu kopražojuma filma Mijkrēslī ir tik augstu novērtēta un, neraugoties uz īpašajiem apstākļiem, iekļauta šī Eiropai tik nozīmīgā festivāla konkursa programmā. Īpašs paldies komandai, kas no Latvijas puses strādāja pie filmas veidošanas un padarīja šo filmu par notikumu." Latvijas kinoprofesionāļiem ir nozīmīga loma Šarūna Barta radošajā grupā – filmas mākslinieki ir Jurģis Krāsons, Jānis Kalniņš un Aivars Žukovskis, viņu komandā strādāja Kristaps Kalsers, Jānis Bijubens, Rihards Bērziņš, Andris Komarovs, Jurģis Šeibaks, Romāns Dzjubenko, Sabīne Strauberga, Annika Vīķe, Olivers Sprincis; sagatavošanas perioda asociētā producente ir Antra Gaile.

Filmu Latvijā plānots pirmizrādīt 2020. gada rudenī Rīgas starptautiskajā kinofestivālā (Riga IFF) un demonstrēt kinoteātros, filmas demonstrēšanas tiesības jau iegādājusies arī filmu izplatīšanas platforma TET.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja