Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vienota simfonija. Lielā Kristapa programmu atklās režisora Mārtiņa Grauda dokumentālā filma Koku opera

Triju filmprojektu pirmizrāde mēneša laikā – nekad mūžā man nav bijušas tādas sakritības! – sarunā ar KDi saka režisors Mārtiņš Grauds. Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps programmu šodien, 12. novembrī, plkst. 19 interneta vietnē filmas.lv atklās viņa uzņemtā dokumentālā filma Koku opera, kurā ir iemūžināta gatavošanās komponistes Annas Ķirses laikmetīgās operas iestudējumam un tās atskaņojums Somijas mežos.

Šī ir abu mākslinieku atkalredzēšanās kino – pirms diviem gadiem viņi sadarbojās režisora iepriekšējā dokumentālajā filmā Kondoru kalve (2018) par mākslinieka, Purvīša balvas laureāta Miķeļa Fišera došanos uz Latīņameriku smelties iedvesmu. Toreiz Mārtiņam Graudam ar komponisti Annu Ķirsi ir bijusi vienošanās par savstarpēju izpalīdzību – viņa saraksta mūziku šim vizuālajam ceļojumam cauri Peru, Meksikai un Bolīvijai, bet viņš uzņem dokumentālo filmu par Koku operu.

 

Āmuru klaudzieni

Jaunā dokumentālā filma Koku opera ir tapusi pusotra gada garumā no pirmā mēģinājuma līdz pat galarezultātam, kad starp kokiem piedzimst laikmetīgā opera. "Man gribējās parādīt, kā no nekā sāk kaut kas rasties un attīstīties," atzīst režisors. Viņš piebilst, ka lielākā vērtība ir bijusi iespēja ielūkoties procesā, kurā satiekas dažādi mākslas veidi – mūzika, scenogrāfija (Andris Eglītis), arhitektūra (Austris Mailītis) un kostīmi (Mareunrol’s) –, kas ar pietāti iekļaujas kopainā. Sava darba veidošanā Mārtiņš Grauds ir vēlējies atsaukties uz dokumentālo poētisko kino un uzskata, ka trijās ainās tas patiešām ir izdevies. Viena no tām ir saspēle starp Annas Ķirses sarakstīto mūziku un āmuru klaudzieniem un zāģēšanas skaņām, kas veido vienotu simfoniju.

Līdzās muzikālajai tēmai filmā ieskanas arī saruna par ekoloģijas tēmu, kura somu domāšanā ir iesakņojusies kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem. Par šo tēmu filmā izsakās mākslinieku rezidenču centra Mustarinda vadītājs Anti Majava. Tieši viņš pirms kāda laika uzzināja par Koku operas pirmās versijas pirmatskaņojumu alternatīvās kamermūzikas festivālā Sansusī Aknīstē un vēlējās to atvest uz Somiju.

Anti Majava ir saskatījis iespēju caur šo muzikālo darbu pievērst uzmanību aktuāliem dabas aizsardzības jautājumiem un ļaut tiem rezonēt plašāk. "Tieši Somijā ekoloģijas tēma ieguva daudz konkrētākus vaibstus šajā Annas Ķirses sarakstītajā operā," uzskata Mārtiņš Grauds. Viņa filma ir sākusi ceļu pie skatītājiem – tā tiks izrādīta Norvēģijā, Somijā un citviet. 18. novembrī plkst. 14.05 tā būs skatāma LTV1.

 

Ikvakara pasaciņas

Nacionālās kino balvas programmā pirmizrādi vajadzēja piedzīvot arī Mārtiņa Grauda īsmetrāžas dokumentālajai filmai Dinārs kā vienai no pieciem šī gada konkursā Latvijas kods. Latvija šodien atbalstītajiem darbiem, taču ārkārtējās situācijas izsludināšana ir ienesusi izmaiņas (plānots, ka Dinārs pie skatītājiem nonāks 15. decembrī LTV1). Šīs 26 minūšu filmas uzmanības centrā ir pusmūža vecumā esošs muzikants, grupas Deficīts līderis un sieviešu mīlulis Dinārs Stundiņš, kurš Mārtiņu Graudu ir ievedis zaļumbaļļu pasaulē. Režisors ir vēlējies ne tikai izstāstīt personisku stāstu par spilgtu un krāšņu personību, bet arī piedāvāt skatītājiem plašāku šodienas sabiedrības portretējumu. "Šis pārmaiņu laiks daudziem ir grūts, jo mājās tik bieži reti kad būts," dzied Dinārs Stundiņš, ierakstot savu jaunāko hitu. Mūzika, ceļošana un absurdais ikdienā ir lietas, kas caurvij arī paša režisora daiļradi.

Savukārt no 27. novembra interneta platformā agentura.jrt.lv būs vērojama Jaunā Rīgas teātra daudzsēriju mākslas filma Aģentūra, kuras uzņemšana ir norisinājusies vasarā. Aģentūra sola psiholoģiskā trillera un detektīva apvienojumu, kurā nevainīgo nebūs. Šajā projektā Mārtiņš Grauds ir palīdzējis teātra režisoram Alvim Hermanim tā izejmateriālu pārtulkot kinovalodā. Mārtiņš Grauds ir bijis šīs daudzsēriju mākslas filmas operators inscenētājs un montāžas režisors kopā ar vairākiem jaunajiem palīgiem.

"Visu vasaru strādājām saspringtā režīmā – dienas pirmajā pusē uzņēmām kārtējo ainu, bet vakarā montējām safilmēto, ko sūtīju Alvim. Šīs ainu pirmās montāžas viņš iesauca par ikvakara pasaciņām," atklāj Mārtiņš Grauds. Kopumā ir tapušas desmit sērijas pa stundai, kur līdzās jau dažādos aktierprofesijas vējos rūdītajiem meistariem debiju kino piedzīvos arī Latvijas Kultūras akadēmijas Jaunā Rīgas teātra 3. kursa studenti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja