Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Gaismas pils atklāšanas svētki piedzīvo savu kulminācijas brīdi

Ja jūs redzētu, kā cilvēki atplaukst, kad pie viņiem ierodas ar šķērēm, – teic Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atklāšanas svētku radošais direktors Gatis Mūrnieks, kurš kopā ar kolēģiem jūnijā aizsāka Gaismas pils lentes griešanas akciju, kas turpinājās visu vasaru un noslēgsies piektdien, 29. augustā.

Brāļi Jānis un Matīss Nīmaņi izkala septiņu krāsu šķēres, kuru forma sasaucās ar Gaismas pils virsotni jeb kronīti, pēc tam tika izvēlēti septiņi cilvēki, kuri aizsāka septiņas lentes griešanas ķēdes. Katrs dalībnieks izvēlējās nākamo cilvēku, pie kura doties tālāk; nogriezto lentes posmu ar tautasdziesmu ikviens no viņiem varēja paturēt savā īpašumā kā grāmatzīmi. Starp citu, pēc līdzīga principa darbojas arī labdarības akcija Ledus spaiņa izaicinājums/ The Ice Bucket Challenge, kurā piedalās bezgala daudz slavenību visā pasaulē. Gaismas pils lentes griešanā iesaistījušies ap 1000 cilvēku visā Latvijā. Starp viņiem ir arī Jaunā Rīgas teātra galvenais režisors Alvis Hermanis. "Nākamā griezēja būs Guna Zariņa," viņš nodeva stafeti Jaunā Rīgas teātra aktrisei.

Salasīšanās pie bibliotēkas

Šī gada sākumā aizsāktie Gaismas pils atklāšanas svētki piektdien piedzīvos savu kulminācijas brīdi, ko Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks ir nodēvējis par inaugurāciju un kas norisināsies trīs posmos. Pulksten divpadsmitos tiks cildināti visi tie cilvēki, kuri bijuši iesaistīti Gaismas pils tapšanā. "No zīmuļa pieskāriena papīram līdz pat tehniski aprīkotai ēkai," par divdesmit piecus gadus ilgo laika periodu atgādina direktors. Pulksten piecos pēcpusdienā notiks LNB jaunās ēkas oficiālā atklāšana. Šajos pasākumos piedalīsies vairāk nekā simt ārvalstu viesu no 23 valstīm. Gaismas pils projekta autors pasaulē pazīstamais latviešu izcelsmes arhitekts Gunārs Birkerts ieradīsies ar savu ģimeni divpadsmit cilvēku sastāvā. Šī diena noslēgsies ar pasākumu Salasīšanās, kuru tiešraidē varēs vērot LTV1.

"Es atceros, kā ar termosu rokās nācu pāri Akmens tiltam," Gatis Mūrnieks atsauc atmiņā 18. janvāra notikumus, kad no rokas rokā uz Gaismas pili tika nodotas grāmatas. Šo pleca sajūtu rīkotāji ir ielikuši lentes griešanas akcijā un vēlas to īstenot arī piektdienas pasākumā ar intriģējošo nosaukumu, kad visi tiek aicināti salasīties pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas. "Pie mikrofoniem ar skatu uz vienu lielu grāmatu, lai no tās kopā lasītu dzeju, kas pēc brīža pārvērtīsies dziesmā," viņš piemetina. Pasākumā piedalīsies koris Kamēr…, Ieva Akuratere, Dita Lūriņa, Aija Vītoliņa, Jānis Stībelis, Normunds Rutulis un citi mākslinieki. Ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas atklāšanas svētku programmu var iepazīties interneta vietnē www.lnb.lv.

Kā atmodināt Saulcerīti?

Jau pavisam drīz apmeklētājiem būs vaļā visas Gaismas pils durvis – 9. septembrī darbu sāks Bērnu literatūras centrs, iepriekšējā dienā tas tiks nosvinēts ar karnevāla gājienu Gribu iet uz bibliotēku!. Plānots, ka tajā piedalīsies ap 2000 bērnu no visas Latvijas, kuri, ģērbušies savas mīļākās grāmatas varoņa tērpā, no Rātslaukuma dosies pāri Akmens tiltam. "Savā ceļā viņi cīnīsies ar septiņiem kraukļiem," ar pasākuma niansēm iepazīstina LNB pārstāvis Augusts Zilberts. Visi interesenti var pieteikties interneta vietnē ej.uz/Piesakies_karnevalam. Šajā gājienā uz Gaismas pili ies arī tie jaunie lasītāji, kuri atsaucās bibliotēkas aicinājumam sacensties ar Raini un piedalījās domrakstu konkursā Kā atmodināt Saulcerīti?. No visiem iesniegtajiem darbiem 72 labākie tiks iekļauti īpašā grāmatā.

Viens no bērnu ieteikumiem bija "uzlikt Saulcerīti uz Dormeo matrača un nolaist lejā pa Gaismas pils ārpusi". Gatis Mūrnieks zina teikt, ka LNB jaunās ēkas nogāzi, kas ir vērsta pret Akmeņu ielu, ļaudis mēdz saukt par melno trasi, kuru, cerams, neviens neizmēģinās. Bibliotēkai pieguļošo apkārtni ir īpaši iecienījuši skeitbordisti un inlaineri. "Tas ir lielākais goda apliecinājums arhitektūrai, ka tā tiek apdzīvota," piebilst radošais direktors, kurš uzskata, ka nākotnē šie sportisti varētu kļūt par aktīviem LNB lasītājiem. "Iedomājieties, cik maksātu viena komunikācijas kampaņa, lai jauniešus atvilinātu uz bibliotēku?!" retoriski jautā Gatis Mūrnieks. Viņa pārliecība – nomainīt kādu sabojātu flīzi ir neskaitāmas reizes lētāk. Kopā ar ekstrēmo sporta veidu pārstāvjiem pat ir sākts veidot dokumentālu filmu.

Zināšanu alku stars

Gatis Mūrnieks stāsta, ka agrā pavasarī LNB darbinieki ir apmeklējuši Dānijas Karalisko bibliotēku jeb Melno dimantu, ar kuru Gaismas pils nākotnē varētu vilkt analoģijas ne tikai skanīgo nosaukumu dēļ. "No vienas puses, Melnā dimanta uzdevums ir uzkrāt informāciju nākamajām paaudzēm, no otras – padarīt to pieejamu dažādos veidos, stimulējot radošumu," bilst Gatis Mūrnieks un min piemēru: lai labāk izprastu kinorežisoru, apmeklētāji var ne tikai izlasīt viņa biogrāfiju, bet arī noskatīties viņa filmas. Radošais direktors uzskata, ka arī mūsu bibliotēkai ir visi priekšnosacījumi, lai tajā veidotos sinerģija starp izglītību, mākslu, zinātni un izklaidi, – Gaismas pilī varēs apmeklēt koncertus, skatīties 35 mm kinolentes un izmantot citas piedāvātās iespējas.

Gatis Mūrnieks šos procesus salīdzina ar angļu rokmūzikas grupas Pink Floyd albuma The Dark Side of the Moon (1973) vāciņa attēlu, kurā prizma sašķeļ gaismas jeb – šajā gadījumā – zināšanu alku staru. "Mēs šo prizmu aizstājam ar Gaismas pili," pirms kāda laika intervijā Latvijas Radio 5 teica atklāšanas svētku radošais direktors. Bibliotēkā pavadītajā laikā viņš ir pārliecinājies, ka pirmām kārtām ir jābūt ikviena cilvēka personīgai interesei atrast tai pielietojumu. "Mēs varam sagatavot augsni un atbildēt uz jūs interesējošiem jautājumiem," bibliotekāru vārdā atbild Gatis Mūrnieks. Viņš uzskata, ka Gaismas pils mums visiem ir uzlikusi zināmu atbildību par tajā ieguldītajiem līdzekļiem – mūsu pienākums ir izmantot to, ka mums ir šāda bibliotēka. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja