Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Anete Melece. Šveice–Sigulda–Koreja

Latviešu ilustratoru talants kā eksportprece vairs nevienu neizbrīna. Viņu rokraksts ir pilnībā oriģināls, bez pielāgošanās konjunktūras vējiem, turklāt – dzīvi silts un asprātīgs.

Aizvien biežāk ārzemju izdevniecības izdod ne vien latviešu rakstnieku grāmatas, bet arī uzaicina mūsu māksliniekus ilustrēt jau savus izdevumus.

Pagājušajā nedēļā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) izplatīja paziņojumu, ka Dienvidkorejā ir audzis pieprasījums pēc Latvijā radītās literatūras.

No 25. līdz 28. oktobrim Seulā notiks Latvijas dienas Korejā, kurās paralēli biznesa veicināšanas pasākumiem notiks arī trīs Anetes Meleces ilustrēto grāmatu prezentācija. Kopumā pie Dienvidkorejas lasītājiem nonākušas jau astoņas grāmatas ar Anetes Meleces ilustrācijām. Latvijas dienas Korejā organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

 

Arī Kronbergs un Rainis

Latviešu literatūra kā eksporta produkts ir konkurētspējīga, īpaši labi panākumi ir bērnu literatūrai un ilustratoriem, kas jau šobrīd iekarojuši atpazīstamību pasaulē. Lielā mērā tas panākts ar mērķtiecīgo literatūras eksporta platformas Latvian Literature un LIAA darbu. Popularizējot Latvijas literatūras piedāvājumu, Latvija regulāri piedalās Frankfurtes, Boloņas, Londonas un citās grāmatu izstādēs. "Būtiska loma ir sadarbībai ar aģentiem, lielā mērā tā tas notika arī ar Koreju, kur ir attīstīts bilžu grāmatu tirgus un sagatavota auditorija. Nepieciešamos kontaktus ieiešanai Korejas tirgū izdevās iegūt tieši Frankfurtes grāmatu tirgū," stāsta izdevniecības Liels un mazs vadītāja Alīse Nīgale, piebilstot, ka Anetes Meleces panākumi rada labus priekšnoteikumus arī citiem autoriem ieiešanai Korejas tirgū.

Anetes Meleces ilustrētās grāmatas ir tulkotas 20 dažādās valodās, tomēr vislabākie rezultāti bijuši tieši Korejā, kur Latvijas dienu laikā tiks prezentētas trīs jaunas grāmatas – Jura Kornberga dzeja Laika bikses, bilžu grāmata Pazudušais miedziņš un Raiņa dzejolis Zirņa bērni. Vispopulārākā līdz šim izdotā Anetes Meleces grāmata ir Kiosks, kura Korejā pārdota jau 10 tūkstošos eksemplāru. Tas ir stāsts par pārdevēju Olgu, kura iesprūdusi savā kioskā, lai gan sapņo par pludmali un skaistiem saulrietiem. Šī grāmata tapusi pēc Anetes Meleces animācijas filmas motīviem. Stāsts par kioska pārdevēju Olgu iestudēts arī Latvijas Leļļu teātrī, Diseldorfas operā (Deutsche Oper am Rhein), bet šobrīd iestudējumi top Šveicē un Čehijā.

Latvijas dienu ietvaros Seulā Anete Melece tiksies ar savu grāmatu lasītājiem un sniegs intervijas.

Ikdienā kādreizējā Mālpils meitene Anete ar vīru – arī ilustratoru Luidži – un bērniem Stellu un Marisu dzīvo Šveicē, un visi kopā sadzīvo un rada jaunas grāmatas.

 

Te visu drīkst šķirstīt

Bet pirms aizdodam Aneti korejiešiem, Siguldā ir brīnišķīga iespēja apmeklēt starptautiski novērtētās ilustratores un animatores pirmo retrospektīvo izstādi Latvijā – Anetes kiosks: stāsti, grāmatas, ilustrācijas un citas lietas. Tā radīta galvenokārt bērniem, Siguldā, Dīķa mājas galerijā, atdzīvinot un pārfrāzējot Anetes grāmatu stāstus. Šī ir interaktīva izstāde – bērni te drīkst šķirstīt grāmatas, līmēt uzlīmes Laika bikšu kosmosa stūrī un satikt kioska Olgu, kā arī apskatīt mākslinieces radīto ilustrāciju oriģinālus.

Vai esi kādreiz gribējis pa nakti palikt veikalā vai kioskā? Paspaidīt pogas kases aparātā, izdzert pāris limonādes, atvērt žurnālu iepakojumus un sajust tikko drukāta žurnāla vilinošo smaržu? Būt tur, kur parasti netiec ielaists? Anetes kiosks ir tieši tāda vieta, bet varbūt ne gluži. Var arī vienkārši apsēsties mīkstos spilvenos un izlasīt visas Anetes sarakstītās un ilustrētās grāmatas. Izstāde ir daļa no nesen notikušā Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivāla programmas, un fotogrāfijās redzams, cik daudz prieka un sajūsmas bērniem sagādā šī izstāde.

Izstāde bez maksas apskatāma Siguldas pils kompleksa Dīķa mājā līdz 12. novembrim. Tā atvērta no otrdienas līdz piektdienai no plkst. 10 līdz 18, brīvdienās no 10 līdz 17.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja