Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Atklās kino festivāla Baltijas pērle jubilejas gadu

Šogad starptautiskajam kino festivālam Baltijas pērle aprit 20 gadi. Festivāla ieskaņā 22. un 23. aprīlī Dailes teātrī būs skatāma Žana-Lika Tardjē iestudētā izrāde _Vladimirs Visockis jeb pārtrauktais lidojums.Izrādē Vladimirs Visockis jeb pārtrauktais lidojums_ galveno lomu atveido Marina Vladi.

Iestudējuma pamatā ir Marinas Vladi grāmata ar tādu pašu nosaukumu. Francijā šis iestudējums ar sensacionāliem panākumiem tika izrādīts režijas meistara Pītera Bruka vadītajā teātrī Les Bouffes du Nord un nu ir devies starptautiskā turnejā. Dailes teātra foajē skatītāji tiek aicināti aplūkot slavenā Krievijas fotomākslinieka Valērija Plotņikova darbu izstādi Vladimirs Visockis, Marina Vladi. Taganka. Izstādē iekļautas fotogrāfijas, kas tapušas no 1967. līdz 1980. gadam.Tulkotāja Silvija Brice atklāj, ka ceļš uz viņas tulkotās grāmatas Vladimirs Visockis jeb pārtrauktais lidojums publicēšanu nav bijis viegls – pirmā no uzrunātajām izdevniecībām to noraidīja, jo uzskatīja, ka lasītāju šāda literatūra nevarētu interesēt. Zvaigzne ABC izrādījās tālredzīgāka, un grāmatai jau bijuši vairāki metieni. Šī ir vienīgā grāmata, kuru Silvija Brice tulkojusi no franču valodas. Tā ir reizē patiesa biogrāfija un talantīgi darināts daiļdarbs, kas dziļi aizkustina, pie kura lasītājam gribas atgriezties. Pirms izrādēm Vladimirs Visockis jeb pārtrauktais lidojums Dailes teātrī 21.aprīlī notiks festivāla Baltijas pērle lielā preses konference, pēc kuras interesenti tiek aicināti uz radošo tikšanos ar Marinu Vladi un Andrē Mišela 1956. gada filmas Burve (La Sorcière) seansu. Tieši šis kinodarbs nobruģēja ceļu aktrises zvaigžņotajai karjerai, kura veiksmīgi un aktīvi turpinās vēl joprojām. 24. un 25. maijā Rīgā viesosies leģendārais režisors Andrejs Končalovskis ar pasaules pirmizrādi skatuves iestudējumam Trīs māsas. Šajā izrādē režisors turpina Čehova daiļrades pētījumus, kuri aizsākās ar izrādēm Kaija un Tēvocis Vaņa. Tālāk iestudējums dosies Eiropas turnejā, kuru noslēgs ar piedalīšanos teātra mākslas festivālā Itālijā. Pirmizrāde Maskavā ieplānota tikai nākamajā sezonā. Festivāls Baltijas pērle īpaši atzīmēs Andreja Končalovska 75 gadu jubileju, iekļaujot programmā arī viņa filmu retrospektīvu, lekciju un meistarklases. No 26. līdz 28. augustam Dailes teātrī notiks Jevgēņija Mironova vadītā Krievijas Valsts Nāciju teātra viesizrādes. Skatītājiem tiks piedāvāti divi izcili jauniestudējumi – A. Strindberga Jūlijas jaunkundze un Ž. Galserana _Grenholma metode. 14. septembrī būs pienācis laiks festivāla galvenajam akordam - Latvijas Nacionālajā operā notiks festivāla Baltijas pērle_ svinīgā atklāšana ar Nino Rota kinomūzikas skaņdarbiem Latvijas Nacionālās operas simfoniskā orķestra izpildījumā, pie diriģenta pults - Marčello Rota. Koncertā uzstāsies arī pasaulslavena itāļu vokālā grupa La Diva.

Starptautiskā kino festivāla Baltijas pērle rīkotajā preses konferencē Francijas institūta Latvijā direktors Denī Diklo uzsvēra, ka ciešā ilggadēja sadarbība ļauj secināt - festivāls savu kvalitātes latiņu ir pacēlis ļoti augstu, tādēļ apliecināja institūta gribu un gatavību sniegt visu iespējamo atbalstu arī šogad.

Kinokritiķe Daira Āboliņa paziņoja, ka starptautiskais kinofestivāls Baltijas pērle pieteikts iekļaušanai Europa Cinemas tīklā, jo tā programmās dominē augstvērtīgi Eiropas kinodarbi. Kinoteātris Splendid palace jau ir pilntiesīgs šī tīkla biedrs. Kinoteātris allaž savam repertuāram izraugās arī tās filmas, kuras Rīgā pirmo reizi demonstrētas festivālā Baltijas pērle.

Rīgas nami Pasākumu centru pārvaldes direktore Ilze Saulīte-Jansone atzinīgi novērtēja festivāla veidotāju darbu, kas guvis plašu dažādu paaudžu skatītāju atsaucību. Viņa īpaši izcēla pagājušā gada Baltijas pērles kino darbu izvēli, atzīmējot arī rekonstruētā kinoteātra Rīga vēsturiskā nosaukuma - Splendid Palace - atgūšanu un iekļaujot to vienotā pasākumā ar festivāla atklāšanu. Saulīte-Jansone atklāja, ka šogad festivāla kinoseansi tiks demonstrēti Rīgas Kongresu namā un kinoteātrī Splendid Palace, kā arī apgalvoja, ka tik nozīmīgam Rīgas kultūras dzīves pasākumam Rīgas nami vienmēr atradīsies finansiālā atbalsta iespējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja