Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ģertrūdes ielas teātrī notiks sarunas par grāmatu dizainu un izdošanu

Piektdien, 8. novembrī, no plkst. 14 līdz 19 Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes ielā 101 A) jau sesto reizi notiks literatūras eksporta platformas Latvian Literature organizētais pasākums Conversations jeb sarunas par grāmatu izdošanu un dizainu. Šoreiz konferencē ar iedvesmojošiem stāstiem viesosies nozares profesionāļi no Polijas, informēja platformas Latvian Literature pārstāve Anete Konste.

Conversations ir praktisku un iedvesmojošu sarunu sērijas par grāmatu izdošanu un dizainu, kurā tradicionāli četri viesi dalās savā pieredzē, kā viņiem izdevies gūt panākumus, darot visai netradicionālas lietas. Ar katru dalībnieku paredzēta aptuveni stundu gara saruna, kuru vadīs dizainers Toms Mrazauskas.

"Polija ir perfekts galamērķis tiem, kuriem patīk atklāt. Tu vari sākt ar posthumānisma ideju iedvesmoto Polijas paviljonu Milānas biennālē, vēlāk pievērsties uzrunājošiem plakātiem un noslēgt savu ceļojumu ar asprātīgām ilustrācijām laikrakstā The New York Times. Šoreiz pasākumā Conversations varēs pieredzēt četrus stāstus no Polijas, kuru autori izvēlējušies stāvēt pāri globālajām tendencēm, lai meklētu paši savu skatu leņķi uz pasauli," teikts pasākuma aprakstā.

Pasākumu atklās Agata Šidlovska (Agata Szydłowska) un Malgožata Gurovska (Małgorzata Gurowska), kas sarunas laikā centīsies atbildēt uz jautājumu: "Ja nu mēs aizmirstu par apsēstību ar sev apkārt esošo materiālu kontrolēšanu un atdotu tos atpakaļ dabiskās iznīcības radošajiem spēkiem?" Māksliniece Malgožata Gurovska un dizaina kritiķe Agata Šidlovska pārstāvēs dizaina projektu MYCOsystem, kas tika veidots kā Polijas paviljons Milānas dizaina biennālei. MYCOsystem apskata cilvēku, sēņu un koku sadarbības potenciālu. Agata Šidlovska ir arī autore vairākām grāmatām un rakstiem par moderno Polijas dizainu un tā vēsturi.  Malgožata Gurovska ir vizuālā māksliniece un autore vairākām starptautisku popularitāti ieguvušām ilustrāciju grāmatām.

Pēc tam grāmatu dizainers un izdevējs no Krakovas – Pšemeks Dembovskis (Przemek Debowski) – atbildēs uz jautājumu: “Kā būt veiksmīgam izdevējam, ja nav naudas, tavas valsts iedzīvotāji nelasa grāmatas un pasaulē valda krīze?” Pirms savas izdevniecības Karakter izveidošanas 2008. gadā viņš ir strādājis ar lielākajām grāmatu izdevniecībām Polijā. Karakter ir neliela izdevniecība, kas padarīja nišas grāmatas par bestselleriem, piedāvājot augstas kvalitātes literatūru, kas “iepakota” izcilā dizainā. Izdevniecība Karakter ir izdevusi Staņislava Lema (Stanisław Lem), Sūzenas Sontāgas (Susan Sontag) grāmatas, kā arī Japānas dzeju un prozu, grāmatas par arhitektūru un dizainu, kā arī daudzus citus darbus.

Trešais Conversations viesis būs Edgars Bonks (Edgar Bak), kurš pastāstīs, kas sekoja pēc viņa atklāsmes: “Kad es noguru no vienu un tos pašu komerciālā dizaina risinājumu domāšanas, es sapratu, ka visa mana paaudze ir no kaut kā nogurusi.” Edgaram Bonkam ir pašam sava dizaina studija Varšavā, un viņš ir vizuālās komunikācijas pasniedzējs “School of Form” Poznaņā. Viņa dizainera rokrakstu raksturo vienkāršība, spilgtas krāsas un ģeometriskas formas, kas kontrastē ar ikdienišķo.

Conversations noslēgs ilustratore un dizainere Ola Ņepsuja (Ola Niepsuj), kura atklās savu pieredzi jautājumā: “Kā runāt par dizainu ar cilvēkiem, kuri par dizainu neko nezina?” Olas Ņepsujas darbi ir asprātīgas ilustrācijas, kas ir ātri atradušas ceļu uz izdevēju un zīmolu vadītāju sirdīm visā pasaulē. Viņa ir veidojusi ilustrācijas New York Times, Taschen, Thames & Hudson un strādājusi ar tādiem zīmoliem kā Nike, Ikea un Apple.

Pasākums ir bez maksas un notiek angļu valodā.

Vairāk par pasākumu var atrast šeit: https://conversationsri.ga/

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja