Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

In memoriam. Heinrihs Pilipsons. (10.03.1936.-21.10.2014.)

Aizsaulē devies izcilais kinooperators Heinrihs Pilipsons, ar spilgtu talantu un radošu degsmi apveltīts mākslinieks. Viņš pārstāv laiku, kad Rīgas kinostudijā tapa spraigas filmas un kopā ar Aloizu Brenču ir viens no mūsu kriminālžanra radītājiem.

Par operatora darbu filmā Kad lietus un vēji sitas logā (1967) vairākos festivālos saņemtas galvenās balvas. Kopā ar Rihardu Pīku filmētā īsfilma Divi (1965) apbalvota Kannu un Maskavas starptautiskajā kinofestivālā.

Bieži tika dzirdēta frāze: nu ja, tā var uzfilmēt tikai Pilipsons, tik dinamiski, jo viņš tik stabili filmē «no rokas» - brīvā kustībā ar kameru uz pleca.

Tā tapušas režisora Aloiza Brenča filmas 24-25 neatgriežas (1968), Pilsēta zem liepām (1971), Gaisma tuneļa galā(1974) un citas.

Pilipsona kamerai pieder arī smalkas liriskas notis - Un rasas lāses rītausmā (1977., režisors Pēteris Krilovs), Trīs minūšu lidojums (1978., režisore Dzidra Ritenberga). Meistara kontā ir 18 mākslas filmu, kas tapušas Rīgas un Taškentas kinostudijā. Nozīmīgs ieguldījums arī dokumentālo filmu jomā.

Katram darbam atrasta vizuālā stila atslēga. Gaismas spēle, ritms un ekspresija mērķtiecīgi pakļautas filmas dramaturģijas atklāsmei.

Pirms studijām Kinematogrāfijas institūtā VGIK no 1954. gada Pilipsons strādājis Rīgas kinostudijā par operatora asistentu, un jau 1961. gadā viņam tika uzticēta patstāvīga filma. Paralēli filmēšanas darbam visu mūžu ļoti nopietni pievērsies fotomākslai, īpaši kopš 1990. gada.

Mums paliks Heinriha Pilipsona filmas un bildes, gaišā piemiņā viņa spilgtā personība, stāja un cienījamais pašlepnums, draudzības siltums un spodrais acu skatiens.

Lai viegls ir Aizsaules ceļš!

Izvadīšana 2014. gada 25. oktobrī plkst. 11 Rīgas krematorijā.

Izsakot visdziļāko līdzjūtību piederīgajiem, draugiem un kolēģiem -

Latvijas Kinematogrāfistu savienība

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja