Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Iznācis žurnāla Avots iznākšanas vēsturei veltīts atmiņu krājums

Iznācis rakstnieka, Baltijas Asamblejas balvas un citu pagodinājumu laureāta Aivara Kļavja atmiņu krājums Avota laiks, kas veltīts leģendārā žurnāla Avots iznākšanas vēsturei, informēja izdevniecībā Zvaigzne ABC.

Autors izvēlējies vienkāršu, dokumentālai prozai tuvu rakstības stilu, apzināti vairoties no perfekta izteiksmes veida. Taču emocionāli, iespējams, šis ir viens no personiskākajiem un spēcīgākajiem prozaiķa darbiem.

Aivars Kļavis bija žurnāla Avots radītājs un galvenais redaktors. Viņš stāsta par to, kādiem komunistiskās partijas birokrātijas gaņģiem nācās izlauzties cauri, lai Avots vispār iznāktu; par nemitīgo stīvēšanos ar cenzūru un to, kā žurnāls nepārtraukti balansēja uz "būt vai nebūt" asmens. Avota laiks caur autora personīgo izjūtu prizmu atklāj ne tikai žurnāla tapšanas peripetijas, bet rāda visu "bildi" kopumā – laiku, kad tapa Avots – ideoloģiju, kādā nācās dzīvot, sadzīvi, no kuras neizbēgt, tirgus ekonomiku, par kuru, iespējams, bija maz izpratnes arī pie valdības stūres esošajiem politiķiem…

Žurnāla Avots pirmais numurs pie lasītājiem nonāca 1987. gadā – tas ir laiks, kad nevienam pat sapņos nerādījās, ka pēc nieka trīs četriem gadiem Latvija atgūs neatkarību. Taču šis sīkā drukā iespiestais žurnāls ar provokatīviem vākiem un ilustrācijām sabangoja Padomju Latvijā lasošo sabiedrību. Un ne tikai Latvijā. Žurnāla versiju krievu valodā Rodņik vēl lielākā tirāžā abonēja lasītāji arī toreizējā Padomju Savienībā.

"Avots bija pieprasīts ne tikai tādēļ, ka iznāca lielo tirāžu ērā. Redakcija elpoja vienā ritmā ar vairāku paaudžu lasītājiem. Tā bija vienreizēja saikne laikā, kas mums, latviešiem, bija izšķirīgs un neatkārtojams," saka viena no žurnāla redaktorēm Rudīte Kalpiņa.

Žurnāla mūžs diemžēl nebija garš. Pēdējais tā numurs iznāca 1992. gadā. Aivars Kļavis atklāj arī iemeslus, kādēļ ārkārtīgi populārais žurnāls beidza pastāvēt.

"Žurnāls Avots jau pārtapis par leģendu un savā ziņā arī par Atmodas laika simbolu. Taču katrai leģendai piemīt nelāgs defekts – ritot laikam un pamazām no atmiņas gaistot reālajiem faktiem, tā pārvēršas par tādu glancētu viegli norijamu "tabletīti"." (Guntis Berelis)

Grāmata tapusi un izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Pieejama arī e-grāmata.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja