Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Kino muzejs atguvis Lapenieka filmu Kāds, kura nav

Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejs no Kanādas Nacionālā arhīva atguvis Viļa Lapenieka 1950. gadā Vācijā uzņemto filmu Kāds, kura nav.

"Filmas Kāds, kura nav tapšana pēckara Vācijā, pārvietoto personu nometnes (DP - Displaced Persons) Blombergā spaidīgajos apstākļos, ir unikāls fakts ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā," saka kinozinātnieks Agris Redovičs. "Vācu okupācijas laikā izveidotā studija Rīgas filma gandrīz pilnā sastāvā devās trimdā, bēgot no otrreizējās padomju okupācijas. Lai radītu sev iespēju Vācijā strādāt. Līdzi tika paņemta filmu uzņemšanas un skaņu ierakstīšanas tehnika, filmu negatīvi un to attīstīšanai nepieciešamās ķimikālijas, kā arī kara laikā uzņemtā filmu arhīva daļa. Tas deva iespēju studijai drīz vien atjaunot darbu, gan sinhronizējot vācu valodā angļu un amerikāņu filmas, gan arī pašiem veidojot savus kino darbus, iespējams, kļūstot par vienīgo DP nacionālo kopienu, kas nometņu apstākļos spēja uzņemt filmas." 

Filma ir dramaturga Mārtiņa Zīverta lugas Kāds, kura nav ekranizācija, kuras darbība noritēja DP nometnē. Scenāriju veidoja režisors Vilis Lapenieks, saskaņojot savu ieceri ar no Zviedrijas īpaši uzaicināto lugas autoru. Galvenās lomas režisors uzticēja ievērojamiem Latvijas teātru aktieriem - Mildai Zīlavai, Kārlim Lagzdiņam, Robertam Muceniekam, kas arī atradās Vācijā. Darbs pie filmas aizņēma apmēram gadu un 1950. gada 2. maijā to parādīja Augustdorfā, kur atradās latviešu DP administrācija.

Filmas liktenis nebija veiksmīgs. Mākslas darbu, kas varēja kļūt par notikumu nacionālajā kultūrā, reti kurš redzēja, jo līdz prombraukšanai varēja notikt tikai daži seansi. Nometņu laiks Vācijā tuvojās beigām, cilvēki posās uz jaunajām mītnes zemēm. Filmizrāžu organizēšanu apgrūtināja arī studijas Rīgas filma vadītāja Alberta Jekstes ieilgušās domstarpības ar Latviešu Centrālo komiteju.

1952. g. Alberts Jekste kopā ar daļu studijas darbinieku izceļoja uz Ņūfaundlendu Kanādā, līdzi paņemot arī filmas izejmateriālus un vienīgo kopiju. Filmu noliktavā izcēlies ugunsgrēks neatgriežami iznīcināja Kāds, kura nav. Izdevās izglābt tikai 15 minūšu fragmentu (sākums un beigas) kā arī fonogrammu. 1950. gados Alberts Jekste Rīgas filmas saglābto filmu krājuma daļu nodeva glabāšanā Kanādas Nacionālajam arhīvam, kur tas atrodas joprojām. 

Filma Kāds, kura nav ir būtiska Latvijas kultūrmantojuma sastāvdaļa un paver līdz šim nezināmu lappusi kino vēsturē. Pateicoties Kanādas vēstniecības Latvijā atbalstam un Kanādas Nacionālā arhīva atsaucībai saglabājušies filmas materiāli digitālā formātā 2013. gada pavasarī nonākuši Rīgas Kino muzeja krājumā.

Vilis Lapenieks (1908 – 1983) - filmu režisors, producents, scenārists un aktieris. Apguvis aktiermeistarību, strādājis par aktieri vairākos teātros. Kā režisors strādājis Latvijas Sabiedrisko lietu ministrijas filmu nozarē, kur tapušas filmas Brauciens caur ziedošo Zemgali (1938), Kam drosme ir (1938) un citas, kā arī Zvejnieka dēls (1940). Vācu okupācijas laikā Lapenieks vadīja Tautas teātri Rīgā, bet pēc tam devās emigrācijā. Vācijā uzņēma dokumentālu filmu Kas mēs esam, ko mēs spējam (1947), aktierfilmu Kāds, kura nav (1950). 1950. gados pārcēlās uz ASV, kur nodarbojās ar fotogrāfiju, iestudēja izrādes un spēlēja Losandželosas latviešu teātrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja