Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LTV1 atzīmēs dzejnieka Ojāra Vācieša 80. jubileju ar plašu programmu

Godinot izcilo latviešu dzejnieku Ojāru Vācieti 80. jubilejā, LTV1 šomēnes piedāvās īpašu programmu ar videofilmu Vārds – Ojārs Vācietis, muzikālo izrādi Vācietis. Novembris. Klavierkoncerts, viņa personībai un daiļradei veltītu raidījumu 100g kultūras. Nacionālie dārgumi, bet 5. decembrī – LTV režisores Mārītes Balodes jaunāko portretfilmu par Ojāru Vācieti.

Dzejnieka Ojāra Vācieša dzimšanas dienā, 13. novembrī, plkst. 16.20 LTV1 piedāvās videofilmu Vārds – Ojārs Vācietis, kas veidota pirms desmit gadiem, ieskatoties dzejnieka noslēpumainajā personībā. Režisora Ģirta Nagaiņa darbs tapis kā aizraujošs piedzīvojums vienas vasaras garumā un izvērties par ceļojumu dzejnieka pasaulē, jaunībā un mīlestībā – cilvēka gara pasaulē.

Savukārt 13. novembrī plkst. 23.15 Ojāra Vācieša lirika atklāsies muzikālajā izrāde Vācietis. Novembris. Klavierkoncerts, kas tapusi kā veltījums dzejnieka 70 gadu jubilejā, sadarbojoties Dailes teātrim un Latvijas Radio korim. Izrādē Ojāra Vācieša dzeja sintezēta ar komponista Artura Maskata mūziku 11 pianistu un akardeonista izpildījumā, kā arī Latvijas Radio kora dziedājumu un Dailes teātra aktieru darbu. Muzikālās izrādes režisors - Mihails Gruzdovs, libreta autori - Inga Ābele un Mihails Gruzdovs, diriģents un muzikālais vadītājs - Sigvards Kļava.

Ceturtdien, 14. novembrī, plkst. 17.15 raidījums 100g kultūras. Nacionālie dārgumi tiks veltīts Ojāra Vācieša jubilejai. "Māksliniekam vienmēr jābaidās būt visiem garšojošam. Mākslas vēsture ir pilna ar piemēriem, kad visiem garšojošā pastāvēšana beidzas reizē ar viņa fizisko eksistēšanu," teicis dzejnieks Ojārs Vācietis. Pats viņš tika gan mīlēts un slavēts, gan nīsts un lamāts. Taču viņa dzejas īpašo poētisko intensitāti un personības jaudu neviens nevarēja un joprojām nevar noliegt. Vācieša 80. dzimšanas diena tiks svinēta kopā ar dzejniekiem Knutu Skujenieku un Edvīnu Raupu, literatūrzinātnieku Raimondu Briedi, muzikoloģi Ingrīdu Zemzari, komponistiem Arturu Maskatu un Jāni Lūsēnu.

Sākot no 5. decembra, ceturtdienās plkst. 21.15 mēneša garumā LTV1 piedāvās jaunu portretfilmu izlasi, ko atklās LTV režisores Mārītes Balodes jaunākā, Ojāram Vācietim veltītā videofilma. LTV arhīva kultūras dārgumos glabājas neaizstājama vērtība - raidījums ar Ojāru Vācieti Dažāda garuma stundas. Toreiz savas dzīves pēdējā gadā dzejnieks svinēja savu 50. jubileju, raidījumā lasot dzeju un atbildot uz dzīves pamatjautājumiem. Šobrīd topošās videofilmas pamatuzdevums ir "dažāda garuma gadi", lai sasauktos ar to laiku un tagadni, lai redzētu, kā liktenis spēlējies ar cilvēkiem - kā dzīvo dzejnieka dēls un mazdēls, vai un kā skan Ojāra Vācieša dzeja.

LTV portretu filmu izlasē decembrī redzēsim arī dokumentālas filmas par Austru Pumpuri, Jāzepu Vītolu, Laimu Jansoni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja