Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Madonnas režisētā filma dubultmelodrāma W.E. sacels kājās Venēciju

Kaut Madonnas filma W.E. nav «paņemta» Venēcijas festivāla konkursā, protams, viņa būs šī festivāla «galvenā zvaigzne», gan ne sev tik organiskajā muzikālajā statusā, bet kinorežisores ampluā. 68. Venēcijas kinofestivāls, kas sāksies trešdien, 31. augustā un turpināsies līdz pat 10. septembrim, pirmajās dienās izspēlēs spēcīgākās kārtis – protams, ja par tādām uzskata skaļus vārdus un populāras sejas.

Par festivāla atklāšanas seju gan ir izvēlēta nevis Madonna, bet gan Džordžs Klūnijs, kurš režisējis politisku drāmu Marta īdas. Itālijā, īpaši Venēcijas festivālā, Klūnijs ir mīļi ieredzēts (aktiera villa – arī netālu, pie Komo ezera), turklāt daudzām no filmām, kuras viņš veidojis kā producents un režisors, pirmizrāde notikusi tieši Venēcijā. (Gan paša režisētā filma Ar labu nakti un visu labu, gan producētā Maikls Kleitons, kas pēcāk tikušas līdz saviem Oskariem.) Atšķirībā no Madonnas filmas W.E. Klūnija režijas darbam netiek dotas atlaides – tas godīgi piedalās konkursā kā viena no 20 konkursa filmām. Konkursa dalībnieku kompānija patiesi ir stipra – lūk, daži uzvārdi, kas kinopazinēja sirdij liek pukstēt straujāk: Deivids Kronenbergs (filma Bīstamā metode), Ābels Ferrara (4:44 Pēdējā diena uz Zemes), Viljams Frīdkins (Slepkava Džo), Romāns Polaņskis (Asinspirts), Aleksandrs Sokurovs (Fausts) u. c.

Trauslā Madonna?

Iespējams, šajā skarbo klasiķu kompānijā Madonna un viņas filma W.E. būtu pārāk «trausla» – varbūt pazemojošo sacensību nav vēlējusies pati popzvaigzne, kuras kinematogrāfiskie centieni parasti izsauc gan preses ažiotāžu, gan arī ļoti šerpu kritiķu attieksmi. Iespējams, ja filmu Filth and Wisdom/Neķītrība un gudrība (2008), ar kuru pirms dažiem gadiem Madonna debitēja pilnmetrāžas filmu režijā, būtu uzņēmusi vienkārša meitene, nevis «popa ikona», tā netiku tik nežēlīgi noslānīta. Jāsaka, Madonnai ir ticis pamatīgi arī par viņas aktrises darbu – un Madonna filmējas kopš 80. gadiem - gan Dikā Treisijā (1990), gan mūziklā Evita I (1996), gan sava toreizējā vīra Gaja Ričija filmā Aiznestā/Swept Away (2002), kuras katastrofālā izgāšanās arī pielika punktu viņas aktiermeistarības meklējumiem.

Sevi kadrā viņa vairs nevienam neuztiepj, arī W.E. ir filma, kurā Madonna strikti ievēro režisores «lomu» – viņai nav bijis kārdinājuma nospēlēt sirēnu ar sliktu reputāciju – leģendāro Volisu Simpsoni, kura satricināja Lielbritāniju un lika karalim Eduardam VIII atteikties no troņa. Pretējā gadījumā nebūtu iespējama Eduarda VIII laulība ar šo amerikānieti, turklāt dubultšķirteni. (Gan Eduards, gan Volisa Simpsone kā otrā plāna varoņi pavīd arī šogad oskarotajā hitā Karaļa runa.) Par to, vai Madonnai ir bijis kārdinājums spēlēt Volisu, prese klusē, arī informācija par šo projektu ir ļoti knapa.

Bildes un ķīmija

Tik tikko vien žurnāls Vanity Fair norullēja skaistu bilžu sesiju ar W.E. varoņiem Volisu un Eduardu, precīzāk, aktieriem Andreu Raisboro un Džeimsu D’Ārsiju. Aristokrātiski, skaisti cilvēki gleznos interjeros – par filmas tērpu un interjeru kvalitāti var nešaubīties, gluži tāpat kā par Volisas un Eduarda attiecību melodramatisko vilkmi. Šie personāži gadiem ilgi ir ideāli glancēto žurnālu varoņi, kas ļaujas interpretēt abu «jūtu ķīmijas» pazemes straumes saskaņā ar rakstu autoru gaumes un mēra izjūtu. Savukārt tiem, kurus filmas W.E. glancētās bildes ir maldinājušas, jāpaskaidro, ka Madonnas režijas darbs nav biogrāfiska filma par britu karaļa un amerikāņu šķirtenes satricinošajām jūtām, bet tikai viens no diviem filmas stāstiem –otra stāsta varoņi dzīvo mūsdienās. Viņa – precēta dāma, viņš – apsargs, turklāt krievs.

Venēcijas Starptautiskais kinofestivāls notiek kopš 1934. gada.
68. Venēcijas kinofestivāla konkursa programmā – 20 filmu.
Madonnas režisētā W.E. – ārpuskonkursa programmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja