Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Tikšanās ar Salvadora Dalī vienīgā romāna tulkotāju

Sestdien, 3. augustā, plkst. 15 Liepājas muzejā paredzēta tikšanās ar ievērojamā spāņu mākslinieka Salvadora Dalī vienīgā romāna Apslēptās sejas tulkotāju latviešu valodā Āriju Gotvonī (Ariozo), informēja muzeja direktore Dace Kārkla.

Liepājas muzeja apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar vēl vienu no daudzpusīgā sirreālista talanta šķautnēm – Salvadora Dalī rakstītā vārda krāšņo buķeti, plašo zināšanu un fantāzijas mijiedarbību. Romānu Apslēptās sejas, kas tagad ir pieejams arī latviešu valodā, viņš pabeidzis pirms 70 gadiem. Jau jaunībā Salvadors Dalī rakstījis gan poēmas, gan esejas, gan filozofiskus, gan ievērojamiem māksliniekiem veltītus aprakstus. Viņa autobiogrāfiskais darbs Mana noslēpumainā dzīve (1942) gaida, kad tiks tulkots latviski, bet viņa sarakstītā Ģēnija dienasgrāmata jau ir latviskota.

Salvadora Dalī romāns Apslēptās sejas (1943) tika uzrakstīts četru mēnešu laikā franču valodā, viesojoties ASV. Priekšvārdā autors pamato, kāpēc to rakstījis:  "...esmu izbrīvējis laiku, lai darītu to, ko gribu, un es gribēju uzrakstīt šo romānu. Mūsdienu vēsture ieskicē vienreizēju iespēju romānam par lielām cilvēciskām kaislībām, viņu attīstību un konfliktiem. Kara vēsture, bet, daudz svarīgāk, pēckara mokpilnā dzīve bija nepārprotami jāapraksta. Kāds cits to būtu izdarījis manā vietā, un to būtu izdarījis slikti. Interesantāk ir nevis "kopēt vēsturi", bet apsteigt un iespējami labi to atspoguļot ar attīstītu iztēli..."

Kā uzsver Ārija Gotvonī (Ariozo), tās ir Dalī raksturīgās žilbinošās vīzijas, apmātības sirreālie uzplaiksnījumi, ģeniālā prāta apsēstība ar māņticībā apslēptās būtības izzināšanu, kas ierindo šo romānu literatūras vēsturē ar retas burvības neparastu valdzinājumu.

Ieeja uz tikšanos, nopērkot biļeti Ls 2 vērtībā uz izstādi Salvadors Dalī. Sirreālā materializācija


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja