Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vācijā iznācis tekstgrupas Orbīta dzejas krājums

Vācijā izdota apvienības Orbīta dzejas grāmata Worüber schweigen Freunde (Par ko klusē draugi), kas drīzumā parādīsies tirdzniecībā Vācijas grāmatnīcās.Krājumu klajā laidusi Edition-Bodoni - neliela grāmatu izdevniecība Berlīnē, kas specializējusies dzejas, kā arī sabiedriski un vēsturiski nozīmīgām tēmām veltītu darbu izdošanā.

Izdevniecība pazīstama ne vien ar biogrāfijām, memuāriem, pētījumiem un almanahiem, kas veltīti tādām ievērojamām personībām kā Heinrihs Heine, Zigmunds Freids, bet arī ar izcilu drukas kvalitāti un poligrāfijas kultūru. Krājumā apkopoti Orbītas dalībnieku Sergeja Timofejeva, Artūra Puntes, Semjona Haņina, Vladimira Svetlova un Žorža Uallika darbi, ko vācu valodā atdzejojis dzejnieks, dziesminieks un tulkotājs Viktors Hofmans. Marta vidū dzejas krājums tika prezentēts Leipcigas grāmatu gadatirgū, kur Orbītas pārstāvji ar sevi iepazīstināja Vācijas publiku. Gadatirgus programmā tika iekļauti arī tekstgrupas dzejas performance Slow Show FM teātra Fact telpās. Lasījumu apmeklētāji augstu novērtēja Hofmana meistarīgos atdzejojumus, uzsvērdami, ka, tos klausoties, rodas sajūta, ka netiek lasīts tulkojums, bet gan vācu valodā rakstīta oriģināldzeja. "Mēs ar dzejas lasījumiem un performancēm esam uzstājušies daudzviet Vācijā - Hamburgā, Gerlicā, Berlīnē, Dortmundē, Noirupinā un citur. Šo gadu laikā Vācijā ir izveidojies mūsu cienītāju loks, kā arī mums bija iekrājušies daudzi vācu valodā atdzejotie darbi. Orbītai bija svarīgi šos ilgstošo kultūras sakaru rezultātus savākt vienuviet, un grāmatas izdošana ir labs veids, kā apkopot pieredzi," stāsta apvienības Orbīta pārstāvis Artūrs Punte. Dzejnieks piebilst, ka, viņaprāt, Vācija ir unikāla valsts, kas ne tikai interesējas par savas kultūras popularizēšanu ārzemēs, bet interesējas arī par citu valstu kultūru.Apvienība Orbīta  ir radoša dzejnieku, mākslinieku, mūziķu, fotogrāfu un mediju mākslinieku apvienība, kas radusies 1999. gadā Rīgā. Orbīta izdevusi vairākus literāri mākslinieciskus izdevumus, kuros literatūra veido aktīvu dialogu un vizuālajām mākslām. Orbīta vairākus gadus Rīgā rīkojusi starptautisku dzejas video un literatūras mediju mākslas festivālu Word in Motion, izdevusi divus diskus ar dzejas video klipiem, laidusi klajā bilingvālus (krievu - latviešu) dzejas krājumus, kā arī unikālu Latvijas mūsdienu krievu dzejas antoloģiju un citas grāmatas. Orbīta aktīvi piedalās Latvijas kultūras dzīvē un daudzos notikumos ārpus tās. Orbītas rīkotie pasākumi un izdotie darbi ieguvuši dažādus apbalvojumus: Latvijas Rakstnieku savienības Literatūras gada balvu (2005), Dzejas dienu balvu (2007), Gada balvu fotogrāfijā (2006) un balvu par labāko izstādi (2007), Gada balva par skaistāko grāmatu (2001), MAP grāmatu dizaina balvu (2009) un citas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja