Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Gara radinieki izstāžu zālē Arsenāls

Vācu mākslas izstāde aicina meklēt kopsakarības  

Divus mēnešus Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē Arsenāls ir skatāma vērienīga Vācijas laikmetīgās mākslas ekspozīcija Gara radinieki. Vācu māksla, pēdējais pusgadsimts. Savu nosaukumu tā ir aizguvusi no izcilā rakstnieka Johana Volfganga fon Gētes darba Gara radinieki (Die Wahlverwandschaften, 1809) par cilvēku attiecībām no ķīmijas likumu skatpunkta.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce atzīmēja, ka vācu mākslas parādīšana izstāžu zālē Arsenāls nenotiek pirmo reizi. 2002. gadā šeit bija redzamas mākslinieka Jozefa Boisa darbu un mūsdienu vācu fotogrāfijas ekspozīcijas. Nākamajā gadā tika atklāta izstāde Fluxus Vācijā 1962–1994, kas pievērsās vienai no interesantākajām avangarda parādībām laikmetīgās mākslas vēsturē.

Muzeja direktore ielūkojās vēl senākā pagātnē, kad 1990. gadā Rīgā tika noorganizēta ekspozīcija Interferences, kas piedāvāja iepazīt Rietumberlīnes mākslu, sākot ar 1960. gadu. "Šī izstāde bija kā atsauce uz latviešu mākslas leģendāro izgājienu Vācijā," Māra Lāce atgādināja par 1988. gadā sarīkoto ekspozīciju Latviešu avangards, kas tika izrādīta Berlīnē un pēc tam arī Ķelnē un Brēmenē.

Izstādē Gara radinieki ir aplūkojami 53 autoru 77 darbi, kas tapuši laika periodā no XX gadsimta 60. gadu beigām līdz mūsdienām un tikuši sadalīti četrās sadaļās. "Tas nav darīts hronoloģiski," akcentēja šīs ekspozīcijas kurators, mākslas kritiķis Marks Gisborns, līdz ar to izstādes apmeklētājiem ir iespēja salīdzināt dažādu paaudžu mākslinieku darbus un aktīvi meklēt kopsakarības.

Izlase tika izveidota, apzinot 45 dažādas kolekcijas – Vācijas izstāžu zāļu un muzeju fondus, kā arī vairāku mākslas kolekcionāru privātos krājumus Vācijā, Šveicē, ASV un Izraēlā. Izstādē eksponēto darbu autoru vidū ir tādi ievērojami vārdi kā Jozefs Boiss, Andreass Gurskis, Anzelms Kīfers, Georgs Bāzelics, Gerhards Rihters, Neo Rauhs, Norberts Biskijs, Villijs Zite, Zigmārs Polke un citi.

"Šeit ir lieli meistari, kuri rada lielus darbus," uzsvēra šī apjomīgā projekta vadītāja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Astrīda Rogule. Ne tikai pārnestā, bet arī ļoti tiešā nozīmē. Arhitektūras ziņā iespaidīgākais darbs izstādē ir minhenieša Juliana Rozefelta četru kanālu videoinstalācija ar nosaukumu Muļķu kuģis/Ship of Fools (2007).

Šī vācu mākslinieka un filmu veidotāja darba eksponēšanai izstāžu zāles Arsenāls vestibilā ir izveidota īpaša telpa, kura piesaista apmeklētāju uzmanību ar suņu riešanas skaņām. "Mēs viņam uzcēlām veselu vasarnīcu," smejoties piebilda Astrīda Rogule. Ekspozīcijas Gara radinieki mākslinieks un arhitekts ir Martins Vizbulis, kurš kopā ar savu komandu ir krietni izmainījis visu izstāžu zāli.

Savukārt ekspozīcijas izskaņā tiks sarīkota tai veltīta starptautiska konference – sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā 18. un 19. augustā norisināsies trīs paneļdiskusijas par projekta laikā aktualizētajiem jautājumiem un problēmām: Mākslas pestīšanas loma modernās Vācijas veidošanās procesā, Vācu mākslas internacionalizācija un Mākslas stratēģijas post–apvienotajā Vācijā.

Pasākumā piedalīsies mākslas eksperti, kritiķi, kolekcionāri un mākslinieki no Latvijas un Vācijas, tostarp izstādes kurators Marks Gisborns. Katras paneļdiskusijas pirmajā daļā sarunas moderators sniegs nelielu vispārīgu ieskatu tematikā, kam sekos dalībnieku komentāri, viedokļu apmaiņa un apspriede. Vairāk informācijas par saistītajiem pasākumiem var lasīt interneta vietnē www.lnmm.lv.

Kas, kur, kad: ekspozīcija Gara radinieki. Vācu māksla, pēdējais pusgadsimts LNMM izstāžu zālē Arsenāls (Torņa ielā 1) līdz 21. VIII 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja