Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Arī ne-darbi ir pelnījuši ievērību

Trīs vienā: izstāde – akcija – loterija Gada NeDarbs 2018

"Parasti gada sākumā vērtē iepriekšējā gadā padarīto, meklē tos labākos darbus. Mēs pirms sešiem gadiem izdomājām meklēt "nedarbu", tā radās mazliet alternatīvs pasākums," stāsta Agnese Bule. "Mēs" – tas ir Bulduru Izstāžu nams kopā ar biedrību RAD-DAR. Nu, un ja jau mazliet savādāks tas pasākums, lai tad būtu aprīlis, ko mēdz dēvēt par joku mēnesi. Arī šogad izstāde Gada NeDarbs 2018 Bulduru Izstāžu namā skatāma no 1. aprīļa līdz 18. maijam, Starptautiskajai Muzeju naktij.

"Faktiski jau ne-darbu no darba šad tad nav viegli atšķirt, bet mūs interesē tie radošie meklējumi, ko pats autors uzskata par neizdevušamies, tādi, kas neveiksmīgi piedalījušies kādā konkursā. Ne-darbs var būt arī tehniska kļūme, nejaušība, eksperiments... " uzskaita Bulduru Izstāžu nama vadītāja un māksliniece Agnese Bule. Kā piemēru viņa izstāsta par kādu savu netīšu ne-darbu. Kad vajadzējis zīmēt eņģeļus izstādei Debesmanna, bet trīs ilgi necilāti nepabeigti zīmējumi salipuši kopā, sanācis objekts – trīs vienā. Izstādes Gada NeDarbs koncepcijas pamatā ir nosaukumā ietvertā daudznozīmība un postmodernās mākslas ideja par robežlīniju nojaukšanu starp augsto jeb elitāro mākslu un populāro mākslu. Izstādei tiek pieņemti arī darbi, kuros ir joks, palaidnība, ēverģēlība, asprātība. Un tā var būt glezna, keramikas pods vai jebkas cits, jo žanrs nav noteikts, tāpat kā izmantotais materiāls, medijs, formāts, skaits.

Akcijā piedalīties var jebkurā jomā strādājoši autori, ne tikai mākslinieki. Pirmajā Gada NeDarbs izstādē autori balvā saņēma Žagarus, vēlāk Sukas, bet pērn tika pie Lielākajām aplokšņu algām Latvijā. "Ar katru gadu interese palielinās gan no dalībnieku puses, gan arī no skatītājiem, lai gan pasākums īpaši netiek reklamēts," teic Agnese Bule. Šogad izstādei darbus pieteikuši Māris Subačs, Iveta Laure, Jānis Veiss, Aiva Žūriņa, nezināma skolniece, Ojārs Martinsons un citi, jo gadu no gada akcijai atsaucas gandrīz vai piecdesmit autoru. Visiem šis pasākums patīk, jo tā nav vienkārša izstāde. Ir mākslinieki, kuri akcijai darbus rada speciāli, bet ir tādi, kam… vienkārši tā gadās. Pie iesniedzamā ne-darba visi pievieno tā aprakstu un pamatojumu, kāpēc tieši šis darbs pieteikts.

Autori arī tiek aicināti savus ne-darbus atdāvināt izstādes apmeklētājiem, precīzāk – atvēlēt tos savdabīgai loterijai. Līdz izstādes noslēgumam skatītāji var balsot par sev tīkamāko darbu, piesakoties arī loterijā uz to vai kādu citu. Ja pretendentu uz vienu ne-darbu būs vairāk nekā viens, īpašnieks tiks izlozēts. Labākais, lielākais, veiksmīgākais un pieprasītākais Gada NeDarbs 2018 tiks noteikts skatītāju balsojuma rezultātā, un tā autors varēs pretendēt uz personālizstādi Bulduru Izstāžu namā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja