Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atklāsies sadarbībā un eksperimentos. Jauno mākslas telpu Pilot atver ar izstādi Vice versa

Četras Eiropas mākslas augstskolas – Latvijas Mākslas akadēmija (LMA), Romas Mākslas akadēmija (Itālija), Drēzdenes Mākslas akadēmija (Vācija) un Ungārijas Mākslas akadēmija – apvienojušās starptautiskā projektā un aliansē EU4ART, kuras ilgtermiņa mērķis ir stiprināt tēlotājmākslas studiju programmas Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Ar šo starptautisko sadarbību saistās arī jaunās izstāžu telpas Pilot atklāšana pagājušajā nedēļā Riharda Vāgnera ielā 3 Vecrīgā un pirmā tajā notiekošā izstāde Vice versa, kas te skatāma līdz 24. septembrim (no otrdienas līdz svētdienai plkst. 14–18).

"Šajā augstskolu sadarbības projektā mērķis ir radīt vienotu mākslas diplomu, kas būtu akreditēts Eiropā. Augstskolas iestājas par to, ka studenti var mācīties visās šajās skolās un rotēt starp tām. Tāpēc arī izstādē pārstāvēti mākslinieki – studenti vai absolventi – no katras skolas," stāsta Vice versa kuratore Auguste Petre.

Dalībai izstādē viņa uzaicinājusi māksliniekus Ilzi Aulmani (Latvija), Mariju Kitcingu (Vācija), Lūcu Lovāšu (Ungārija) un Stīvenu Marigo (Itālija), un izstādes atslēgvārdi ir visā projektā EU4ART būtiskas lietas. "Sadarbība – gan pašu mākslinieku, gan mākslinieku un kuratoru, gan mākslas institūciju. Atklāšanās, atklātība – jo tas, ka LMA atver savu mākslas galeriju, rādot, ar ko studenti nodarbojas ikdienā, ir solis uz atklāšanos publikai. Un trešais atslēgvārds – eksperiments, jo viss izstādes veidošanas process Covid-19 apstākļu dēļ noritēja diezgan eksperimentālā formātā, lielā mērā virtuāli, turklāt īsā laika sprīdī, jo gribējām izstāžu telpu atklāt tieši LMA dzimšanas dienā, 20. augustā," stāsta A. Petre.

Viņa vērtē, ka eksperiments un atklāšanās vairāk manāms ekspresīvajos Ilzes Aulmanes un Marijas Kitcingas darbos, kamēr Lūcas Lovāšas un Stīvena Marigo daiļrade ir vairāk uz iekšu vērsta. Tomēr visu četru mākslinieku veikumu vieno ieskats tajā, kādā virzienā šobrīd darbojas pārstāvēto mākslas skolu studenti. Visās četrās augstskolās ir ļoti attīstīta tieši klasiskā zīmēšana, klasiskā glezniecība un tās pētniecībā balstīta mākslas darbu veidošana, A. Petre stāsta. To parādīt arī izstādē Vice versa bija viens no projekta uzstādījumiem, tāpēc publikas vērtējumam piedāvātas pārsvarā gleznas. "Tiesa, Ilze Aulmane strādā starpdisciplinārā formā, veidojot no glezniecības darbiem instalācijas, savukārt Lūca Lovāša darbojas ar 3D digitālo druku. Tomēr arī tas ir darbs ar vizuālu attēlu. Pamats visiem četriem māksliniekiem būtībā ir viens," teic kuratore.

Arī turpmāk jaunizveidotajā izstāžu zālē Pilot apmeklētāji varēs regulāri iepazīties ar jaunu talantīgu mākslinieku daiļradi, tiks arī veidotas neatkarīgo kuratoru izstādes un EU4ART alianses dalībnieku projekti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja