Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Es ienīstu ziedus. Londonā notiek Džordžijas O’Kīfas retrospekcija

Londonas muzejā Tate Modern līdz 30. oktobrim notiek XX gadsimta amerikāņu modernisma lielmeistares Džordžijas O’Kīfas (1887–1986) retrospekcija. Tajā ir apkopoti vairāk nekā 100 darbu, kuri tapuši sešos gadu desmitos.

Ekspozīcijā ir iekļauta 1932. gada glezna Dzeloņainais velnābols/Baltais zieds nr. 1, kura 2014. gadā Sotheby’s izsolē tika pārdota par 44,4 miljoniem ASV dolāru, – tas ir visu laiku dārgākais izsolē pārdotais mākslas darbs, kura autore ir sieviete. Šī glezna atceļojusi uz Londonu no amerikāņu mākslas muzeja Crystal Bridges Ārkanzasā.

Džordžija O’Kīfa ir slavena ar ziedu portretiem, kuri Freida ietekmē visbiežāk tiek interpretēti kā sieviešu dzimumorgānu atveidojumi, taču šie darbi pārstāv tikai vienu virzienu mākslinieces daiļradē. "Es ienīstu ziedus – es tos gleznoju, jo tie izmaksā lētāk nekā modeļi un nekustas," teikusi Džordžija O'Kīfa.

Izstādē ir aplūkojami viņas abstraktie darbi, ogles zīmējumi, akvareļi, dabas studijas. Māksliniecei paticis gleznot lapotnes, tuksneša ainavas, kalnu grēdas, saules izkaltētus dzīvnieku kaulus, kā arī Ņujorkas skatus.

Džordžijas O'Kīfas mākslu spēcīgi ietekmējusi fotogrāfija, 1924. gadā viņa apprecējās ar ievērojamo fotogrāfu un galeristu Alfrēdu Štīglicu (1864–1946). Izstādi papildina Štīglica fotodarbi, kuros viņš iemūžinājis Džordžiju O'Kīfu.

Jau XX gadsimta 20. gados māksliniece tika atzīta par vienu no ietekmīgākajām amerikāņu avangarda personībām. 1946. gadā viņa kļuva par pirmo sievieti, kura tika pagodināta ar retrospekciju Ņujorkas Modernās mākslas muzejā MoMA

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja