Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Gada balva dizainā 2013. Rīgas čība, koka vanna

Sestdien, 5. oktobrī, tiks noskaidroti konkursa Gada balva dizainā 2013 laureāti

Oriģinālie, asprātīgie, kvalitatīvie un tradīcijām apvītie – vairāk nekā 130 Latvijas dizaineru darbu septiņās nominācijās cīnās par starptautiskas žūrijas simpātijām konkursā Gada balva dizainā 2013, kura apbalvošanas ceremonija notiks 5. oktobrī plkst. 19 Rīgas Tehniskās universitātes Radošo industriju centrā.

Kosmoss un Latvijas ceļi

"Ļoti līdzīgu tehnoloģiju izmanto NASA (Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija – I. A.) savā darbībā un pētījumos," par tehnoloģiju, kas an&angel kolekcijas Deco bļodām ļauj iegūt tām raksturīgo spoguļa efektu, saka Latvijas stikla un kristāla dizaina priekšmetu zīmola pārstāve Regīna Ikala. Šo an&angel radošā direktora Arta Nīmaņa lidojumu trauku dizaina kosmosā ir novērtējuši arī eksperti ārpus Latvijas robežām, par šo kolekciju piešķirot prestižo balvu Red Dot.

Tuvāk zvaigznēm ir nokļuvis arī izdevums Lsx20. Nacionālās valūtas mākslas gadi – viens no melnbaltajiem fotoportretiem, kas radīts grāmatai, ir izvirzīts konkursa Vignette Awards finālam. Atjaunotā lata apaļās jubilejas svinības ir sagādājušas vēl vienu nomināciju birojam H2E, kas ieguvis ievērību par gaviļniekam veltītās multimediālās izstādes dizainu.

"Man patīk izgatavot dizaina lietas, kas atspoguļo aktuālas problēmas," atzīst Atis Dālbergs, kurš savulaik piedāvājis darbu ar nosaukumu Krīze, bet tagad radījis ozolkoka galdiņu, iedvesmojoties no reālās situācijas uz Latvijas ceļiem, – kaklu var nolauzt! "Tas lieliski iederētos Satiksmes ministrijas foajē," uzskata dizainers. Savukārt tumsā – uz šiem pašiem ceļiem – no nelaimes gadījumiem kājāmgājējus pasargās zīmola Zib* radītās cepures un cimdi, kuros iestrādāta gaismu atstarojoša šķiedra. Ar cepurīti vai bez tās – bet kādā drēgnā rudens vakarā Ģirtam Ozolam, kuram tuva ir novusa spēle, galvā esot iešāvusies ideja par neonovusu, ko var spēlēt tumsā.

Nominēto Latvijas dizaineru darbu vidū ir arī šis tas hokeja vārtsargiem, slēpotājiem un bērniem – no kartona rotaļlietām līdz māla krītiņiem, ar ko var zīmēt gan ar roku un kāju, gan "lietot iekšķīgi". Ir tak jāzina, kā tie garšo!

Lauki ienāk dzīvoklī

Ar darbu Es te biju konkursa Gada balva dizainā 2013 nominantu sarakstā nospiedumus ir atstājusi Karīna Vītiņa. Savus apavus viņa ir radījusi, iespaidojoties no XIII gadsimta viduslaiku piegrieztnēm un to estētisko tēlu pietuvinot "arheoloģiskajai Rīgas čībai", kas XXI gadsimtā ir kļuvusi modulāra un transformējama. "No diviem apavu pāriem ir iespējams salikt četras variācijas," paskaidro dizainere. Savukārt, ja globālās sasilšanas dēļ sāksies strauja ūdens līmeņa celšanās, Asnates Bočkis darbs Mākonis no interjera objekta kļūs par vides objektu – sausos laikapstākļos tas der kā sofa, bet plūdos mīkstais zvilnis pārtopot par laivu, kas aprīkota ar ķīli papildu stabilitātei.

Nepieceļoties no sofas, var ne tikai kuģot, bet arī vērot, kā lauki ienāk dzīvoklī, – Artis Tauriņš ir radījis grafisko dizainu Latvijas jauno komponistu oriģināldarbu apkopojumam Latvijas jaunā raža. CD vāciņš veidots ar izgriezumiem, kas parūpējas par kinētisku efektu tā noņemšanas brīdī, radot kustīgu labības lauka/mainīgu skaņu viļņu ilūziju. "Pamatdoma bija censties ieviest kinētisku efektu statiskā (drukas) materiālā, padarot to interesantāku," atklāj dizainers.

Lienes Jākobsones sēdmēbeļu kolekcija Farming ar tamborētas lina auklas apvalku un bērza koka detaļām piedāvā objektus, kas līdzinās aitiņām. "Kvalitāte ir Lamborghini līmenī," par saviem krēsliem Kragis. The Viking Chair, kas drīzāk atgādina buciņus, nevis automašīnas, saka to autors Raimonds Cīrulis, iesaistoties Latvijas dizaineru saspringtajā neklātienes cīņā. Cik tālu skries, cik tālu ripos? Ar visiem Gada balvas dizainā 2013 nominantiem var iepazīties Rīgas starptautiskajā dizaina izstādē Design Isle, kas no 3. līdz 6. oktobrim notiek Ķīpsalā.

Konkursu organizē Latvijas Dizaineru savienība sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Republikas Patentu valdi.

Design Isle 2013

Ķīpsalā 3.–6.X www.designisle.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja