Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Galerijā Istaba būs skatāma Jāņa Murovska izstāde Par tevi domājot

Galerijā istaba no 13. septembra līdz 15. oktobrim norisināsies Jāņa Murovska personālizstāde Par tevi domājot, kurā skatītājiem būs iespēja iepazīties ar jaunāko mākslinieka sietspiedes darbu sēriju.

Izstādē iekļautie melnbaltie darbi sākotnēji tapuši kā ilustrācijas un estētisks papildinājums Ievas Rupenheites dzejas grāmatai palaidiet sievieti (Neputns, 2021), taču galerijas telpās tie iegūst citu nozīmi un uztverami kā nedalāms mākslas darbs, vienas kompozīcijas vairāki pietuvinājumi. Sērijai autors devis nosaukumu Netveramie procesi, kurus attiecīgi var uzlūkot kā darbību ilgstošā izteiksmē un notikumu virkni, taču tikpat labi tie var būt arī kādas konkrētas darbības vērojumi un secinājumu veikšana par tiem. Savukārt izstādes nosaukums, kurā ietverta tiešā uzruna "Par tevi domājot", maigi provocē aizdomāties par personisko šajos darbos un nebaidīties no iegūtajiem atklājumiem.

Jānis Murovskis šos drukas darbus asociē ar domu gaitu un idejas plūstošu veidošanos. Šajos darbos ieraugāmas tās mākslinieka darba komponentes, kuras visbiežāk skatītājam netiek atklātas. "Mēs redzam procesu – smalko mākslas notikšanas rentgenu. No darba iniciācijas līdz noslēgumam ikreiz nākas piedzīvot plašu emociju un tehnisku nianšu amplitūdu, kurā katrai darbībai tiek piešķirta vienlīdzīga nozīme. Taču tikko pieredzētas vai izdarītas tās var kļūt par atmiņām – netveramajiem procesiem," saka izstādes kuratore Auguste Petre. 

Sietspiede ir vien no senākajām drukas tehnoloģijām, kuras pirmsākumi meklējami Senajā Ķīnā un Japānā. Jāņa Murovska darbību sietspiedē raksturo gadu garumā attīstīts unikāls paņēmiens, tehniski precīzajam darbības formātam piešķirot individuālu rokrakstu. Ja tradicionālā tehnoloģiskā procesā sietspiedē tonālu attēlu var veidot, izmantojot digitālu vai fotogrāfisku paņēmienu, tad šajā gadījumā darbs tiek veidots ar roku, nepastarpināti uz sieta virsmas. Murovskis veido gan smalku un precīzu zīmējumu, gan pludina to - atstājot vietu arī nejaušībām. Katra novilkuma tirāža ir unikāla un to nav iespējams atkārtot.

www.murovskis.com

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja