Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Gatavais cirks un pankūciņa grāmatā. Izstāde Gada nedarbs – šogad virtuāla

Kas vienam darbs, citam – nedarbs. Gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Bulduru Izstāžu nama vadītāja Agnese Bule, kura ir idejas autore izstādei-akcijai-loterijai Gada nedarbs, to organizē jau astoto gadu, ikreiz 1. aprīlī.

Izstādei Bulduru Izstāžu namā tiek pieņemti mākslinieku darbi, kas ietver jokus, palaidnības, ēverģēlības un asprātības, kā arī tādi, kas, autoraprāt, ir neizdevusies radošā iecere, nejaušība, kļūme, neveiksmīga piedalīšanās kādā konkursā. Autoram ir iespēja piedāvāt savu versiju par to, kā atšķirt darbu no ne-darba... Vai arī neatšķirt.

"Man visi darbi ir nedarbi," par sevi pajoko Agnese Bule. "Visos tēmas Latvieša sapnis darbos ir kāds joks un humors, katrs var pretendēt uz piedalīšanos šajā akcijā. Bet trīs mani darbi, piemēram, ir tādi, kas tika pieteikti Hāpsalas grafikas konkursam. Atbildi nesaņēmu, tāpēc pieņemu, ka tie tika "izžūrēti". Tad nu lieku pie – nedarbiem."

Šogad izstādei iesūtīti ap simts darbiem, atsaukušies 60 mākslinieki. "Prieku sagādā ne-darbi, kuri gadījušies nejauši. Tur, kur parasti izliek reklāmas pie izstāžu zāles, tagad izlikts Bulduru bibliotēkas ne-darbs, kur savāktas kovida laikā grāmatās atstātās grāmatzīmes. Un tās nu ir visvisādas! Ir atradusies pat sažuvusi pankūciņa! Saspraudes, lapas un lapiņas," stāsta Agnese Bule.

Tikmēr māksliniecei Agnesei Apsītei gadījies Gatavais cirks. Viņa sen bija nolikusi saplēstās galda spēles Cirks divas daļas ar domu – kad būs laiks, tad salīmēs. Bet! Kad pienācis brīvais brīdis, kad līme un sastiprināmais materiāls sagatavoti, tad, paņemot glabātās spēles daļas, izrādījies, ka tās taču ir divas vienādas puses! Tātad kaut kur noglabātas arī otras puses. Tas ir potenciāls nākamā gada ne-darbam!

Māris Subačs savus darbus šai jestrajai izstādei vienmēr atsūta pirmais. No grafikas viņš pārorientējies uz fotogrāfiju ar parakstiem. Daudzi no autoriem akcijā Gada nedarbs iesaistās visus tās pastāvēšanas gadus. Bet ir arī mākslinieki, kuri šogad nepiedalās. "Zvanu, prasu – kas par lietu? Pavīd tādas kā depresijas pazīmes. Kādam ir dzirkstele, kādam... depresīva dzirkstele," teic Agnese Bule.

Šogad izstāde notiek virtuāli, un to var apskatīt Bulduru Izstāžu nama Facebook kontā. Taču jāpievērš uzmanība, ka digitālā izstāde sadalīta divās daļās, jo vienai apjoms ir par lielu, norāda Agnese Bule.

Skatītāji, aplūkojot izstādes darbus, var pieteikties loterijai. Tai savus ne-darbus atvēl 75% no izstādes māksliniekiem.

Ja uz kādu no ne-darbiem būs pieteicies vairāk nekā viens pretendents, tad tā nākamais īpašnieks tiks izlozēts. Balsot par savu favorītu starp ne-darbiem un pieteikties loterijai var līdz 1. jūnijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja