Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ideju un koncepciju kaleidoskops modes nama Christian Dior jubilejas izstādē Parīzē

Parīzes Dekoratīvās mākslas muzejā, kas atrodas vienā no Luvras spārniem, līdz 2018. gada 7. janvārim būs skatāma grandioza izstāde, kas veltīta Francijas modes nama Christian Dior 70 gadu jubilejai.

Izstādē var aplūkot vairāk nekā 300 nozīmīgāko Dior augstās modes tērpu, kas radīti no 1947. gada līdz mūsdienām, kā arī cepures, juvelierizstrādājumus, somiņas, apavus, parfīma flakonus, modes nama darbnīcu aprīkojumu, fotogrāfijas, ilustrācijas, skices, vēstules, piezīmes un reklāmas materiālus.

Ekspozīciju, kura aizņem 3000 kvadrātmetru, ievada stāsts par nama dibinātāju. Pirms Kristiāns Diors (1905–1957) pievērsās modei, viņš kopā ar draugiem no 1928. līdz 1934. gadam vadīja mākslas galeriju. Kristiāns Diors dievināja muzejus, tāpēc izstādi papildina vizuālās mākslas darbi un dizaina objekti no Luvras, Orsē muzeja, Oranžērijas muzeja, Versaļas pils, Pompidū centra un Dekoratīvās mākslas muzeja krājumiem. Kristiāns Diors kolekcionēja gleznas, skulptūras, antīkās mēbeles un jūgendstila darbus, interesējās par XVIII gadsimtu un dārzkopību. Tas viss atstāja iespaidu uz viņa radīto modi.

Savu pirmo modes kolekciju Kristiāns Diors parādīja 1947. gada 12. februārī – tā bija leģendārā pavasara/vasaras kolekcija New Look, kas atklāja sievišķības jauno šķautni un noslēdza kara un pēckara gados vadošo vīrišķīgā silueta dominanci. Maiga, eleganta plecu līnija, uzsvērta krūšu, vidukļa un gurnu līnija, kupli svārki – Kristiāns Diors aicināja sievietes būt laimīgas un pievilcīgas, aizmirst karu, okupāciju un trūkumu.

Ja ieskatāmies gadskaitļos, kļūst skaidrs, ka Kristiāns Diors guva atzinību diezgan vēlu – viņam bija pāri 40 gadiem. Modes namu viņš vadīja tika desmit gadu: 1957. gadā dizainers nomira pēc Itālijas kūrortā piedzīvotā infarkta.   

Izstāde Parīzē ir stāsts ne tikai par Kristiānu Dioru, bet arī par sešiem viņa pēcnācējiem modes nama mākslinieciskā vadītāja amatā. Ekspozīcija spilgti pierāda, ka viņiem nav bijusi mazāka loma zīmola Christian Dior attīstībā un stiprināšanā kā pašam Dioram. Pēc viņa modes namu vadījuši franči Īvs Senlorāns un Marks Boans, itālis Džanfranko Ferrē, brits Džons Galjāno un beļģis Rafs Simonss.

Pašlaik pie Christian Dior stūres ir pirmā sieviete šā modes nama vēsturē – itāliete Marija Grācija Kjuri. Viņi visi ir ļoti atšķirīgi. Strādājot namā Christian Dior, katrs palika uzticīgs sev, tomēr katrs arī kļuva par Dioru. Izstāde ir visu šo izcilo modes mākslinieku ideju un koncepciju kaleidoskops. Christian Dior vienmēr ir dzīvs!

Informācija par izstādi: www.lesartsdecoratifs.fr

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja