Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jāņa Avotiņa izstāde Mūkusalas mākslas salonā papildināta ar jaunu skuplturālu darbu

Mūkusalas mākslas salonā līdz 11.martam Jāņa Avotiņa personālizstādes Laiktelpas klejotāji apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar mākslinieka mazāk zināmo izpausmes veidu – tēlniecību, informēja izstādes kratore Sniedze Kāle.

Izstādes pēdējā nedēļā ekspozīciju papildinās jaunākais mākslinieka darbs trīs dimensijās – sievietes galva bronzā.

Iedvesmojoties no padomju žurnāla Ogoņok 1950. – 1970. gadu izdevumiem un kādas skarbā stila ilustrācijas, Jānis Avotiņš izvēlējās sievietes portretu, kuru realizēja trīs dimensijās. Kopumā autora radošajā bilancē ir aptuveni 25 tēlniecības darbi, tapuši laikā no 2006. līdz 2008. gadam un izstādīti Minhenes un Cīrihes galerijās. Latvijā šī ir pirmā reize, kad vienu, īpaši šai personālizstādei veidotu skulptūru, ir iespēja skatīt klātienē.

Māksliniekam raksturīgi strādāt ar pagātnes fotogrāfijām, no kurām rūpīgi atlasītie tēli, piemēram, funkcionāri, pionieri un dejotāji, zaudē savu sākotnējo naratīvo mērķtiecīgumu. Tie ir pārcelti citā izplatījumā, kurā neeksistē laiks, vienīgi auduma, skulptūras vai papīra faktūras radīta pulsācija un jūtīga gaismas un tumsas mijiedarbe ar neskaidro krēslas zonu. 

Laiktelpas klejotāji ir pirmā mākslinieka personālizstāde Latvijā kopš 2004. gada, sniedzot unikālu iespēju iepazīties ar Jāņa Avotiņa darbiem, kas tapuši laikā no 2008. līdz 2017. gada sākumam.

Izstādē ir apskatāmi kopumā desmit 2016. un 2017. gadā radīti mākslas darbi, kuriem piepulcināti septiņi agrāk tapuši audekli. Šajā izstādē līdzās glezniecībai ir iespēja aplūkot Jāņa Avotiņa veikumu citos medijos, kā arī iepazīties ar attēliem – arhīva materiāliem, kuri nebeidzamajā bilžu gūzmā ir izpelnījušies mākslinieka uzmanību. Mākslinieka zīmējumi un tēlniecības Latvijā līdz šim publiskai apskatei nav bijuši pieejami.

Jānis Avotiņš (1981), 2003. gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) glezniecības nodaļu, papildinājis zināšanas LMA Vizuālās komunikācijas studijās, Mančestras Universitātē un Parīzes pilsētas starptautiskajā mākslas skolā. Kopš 2004. gada regulāri rīko personālizstādes ārzemēs, visbiežāk sadarbojoties ar Minhenes galeriju Galerie Rüdiger Schöttle, Vera Munro Hamburgā un AKINCI Amsterdamā, kā arī piedalās starptautiskās grupu izstādēs. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja