Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jūgendstila muzejā būs skatāma Deboras Lagrasas latviešu tautasdziesmu iedvesmota māksla

No 14. augusta līdz 22. novembrim Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības muzejs Rīgas Jūgendstila centrs aicina aplūkot amerikānietes Deboras Lagrasas izstādi Latviešu tautasdziesmu iedvesmota māksla. Autore sniedz savu skatījumu, kā simbolisms, mīts, teika, latvju dainas un jūgendstila arhitektūra var sniegt iedvesmu radošai domāšanai un mākslinieciskai jaunradei mūsdienās. 27 tušas un krāsu zīmējumi ar skulpturāliem reljefiem rosina ikkatru skatītāju no jauna ieraudzīt Latvijas kultūrvēsturiskās vērtības starptautiskā kontekstā.

Mākslas darbu tapšanas procesā autore veikusi tautasdziesmu atlasi, sakārtošanu pēc tajās tēlotajiem rituāliem un metaforām, tekstu analīzi, meklējot ietvertās tēmas, kā arī meklējot kopsakarības ar Rīgas jūgendstila ēku fasāžu arhitektoniskajiem komponentiem. Radušās idejas pārceltas mākslā. 

Ierosmi izstādi autore guva 2013. un 2014. gadā, kad piedalījās radošajās nometnēs un izstādēs Latvijā, organizējusi gan ekskursiju pa Rīgu, gan paneļdiskusiju un iepazinusi izcilo jūgendstila arhitektūru, kā arī Latvijas bagāto mākslas, mūzikas un valodas tradīciju dziļumu.

Debora Lagrasa (Deborah La Grasse) ir dzimusi Geinsvilā, Floridas štatā ASV, un ieguvusi mākslas bakalaura grādu zīmēšanā un gleznošanā Floridas Universitātē, bet mākslas un tēlniecības maģistra grādu Illinoisas Universitātē. Viņa pasniedz tēlniecību un arhitektūras dizainu vairāk nekā 30 gadu, Lagrasas darbi bijuši pārstāvēti izstādēs un kolekcijās ASV, gan ārzemēs. Viņas interese par kultūru dialoga veidošanu aizvedusi viņu kā pasniedzēju uz citām universitātēm, ļāvusi kā organizatorei iesaistīties semināru un konferenču rīkošanā, kā arī piedalīties mākslinieku kopprojektos Latvijā, Bosnijā un Hercegovinā, Peru, Indijā un Apvienotajā Karalistē.

Tikšanās ar latviešu tautasdziesmām jaunā skatījumā ir simboliska dāvana Dainu tēva Krišjāņa Barona 185. jubilejā šoruden. Pēc izstādes muzejā Rīgas Jūgendstila centrs 2020. gada novembrī autores vēlme ir piedāvāt darbus mākslas cienītājiem Latvijā un iegūtos līdzekļus novirzīt  labdarības organizācijai, kura pārstāv mūsdienu karavīru ģimeņu vajadzības un intereses.

Izstādes atklāšana notiks tiešsaistē 13. augustā plkst. 17 muzeja Facebook profilā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja