Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jutekliski, duāli, skaisti un nežēlīgi. LNMM skatāma Roberta Koļcova izstāde Botāniķis un vienradzis

Daudzi mākslas mīļotāji, iespējams, atceras pagājušā gadsimta 90. gados tapušo radošo grupējumu jeb mākslinieku Roberta Koļcova un Aivara Vilipsōna apvienību Pasīvā dekadence, kas kļuva par sava laikmeta zīmi.

Roberts Koļcovs aizvien ir uzticīgs "dekadences" principiem un turpina strādāt individuāli, attīstot savu radošo manieri un unikālo tēlu sistēmu. No 2. decembra līdz nākamā gada 18. februārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas 4. stāva zālēs skatāma mākslinieka personālizstāde Botāniķis un vienradzis.

Botāniķis nav neviens cits kā pats mākslinieks. Kā, piesakot izstādi, norāda mākslas zinātnieks, kurators Eduards Dorofejevs, Roberts Koļcovs iedvesmu gūst, pētot un novērojot dabu, un jau ilgu laiku dēvē sevi par botāniķi, jo tas ļauj ne tikai paplašināt izteiksmes amplitūdu daiļradē, bet arī papildināt iztēli un dzīvi. Izstādē Botāniķis un vienradzis mākslinieks turpina attīstīt viņam būtisko tēmu par dabas un cilvēku nedalāmo līdzāspastāvēšanu. Darbu galvenā tēma ir jūtas, kuras var saprast gan kā cilvēka emocionālā stāvokļa izpausmi, gan kā jutekliskumu, kas meklē garīgam stāvoklim atbilstošu formu. Jutekliskums izpaužas ne tikai tēlos, bet arī formās, faktūrās, līnijās, darbu kopējā kompozīcijā un noskaņā.

Tomēr paralēli estētiskajām spēlēm mākslinieks piešķir saviem darbiem mitoloģisku dimensiju. Tēli, kas nereti atkārtojas, vienmēr ietver divējādu simbolisku nozīmi. Spēks un slaida grācija, ideāli sejas ovāli un grieķu profili. Līnijas ir elegantas, taču būtnes, ko radījusi šī plastika, ir monstrozas. Skaisti un nežēlīgi, cēli un zemiski kā Olimpa dievi. Vienradzis šajā gadījumā izvēlēts kā spilgts šī nenosakāmā duālisma arhetips, kuru gribas apbrīnot un sagūstīt vienlaicīgi, kurš neeksistē, bet motivē cilvēkus dzīties pakaļ sapņiem, komentē E. Dorofejevs.

Izstādes ietvaros 10. decembrī plkst. 14.00 ciklā Sarunas muzejā LNMM gaidāma tikšanās, diskusija un pastaiga ekspozīcijā kopā ar mākslinieku Robertu Koļcovu un izstādes kuratoru Eduardu Dorofejevu. Savukārt 4. februārī plkst. 12.00 muzejā iecerēta radošā darbnīca Mākslas piedzīvojums ar Botāniķi un Vienradzi. Roberts Koļcovs kopīgā izstādes apskatē rādīs un stāstīs par savos darbos bieži izmantotiem vizuālajiem elementiem, kas veido viņa grafisko manieri. Pēc tam darbnīcas dalībnieki pildīs radošo uzdevumu – gleznojot piedāvās savu versiju par vienradža tēmu. Aicināti visi interesenti neatkarīgi no vecuma!

Vairāk informācijas – www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja