Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kļūsti par īpašnieku nekustamiem ielu mākslas darbiem!

Otrdien, 13. aprīlī, vienā no lielākajām digitālā tirgus platformām Rarible tiks publiskota pirmā ielu mākslinieka KIWIE NFT darbu sērija, kas sastāv no sešiem iepriekš radītiem mākslas darbiem. Nākamo darbu sērijas, ko plānots izziņot tuvākajos mēnešos, tiks jaunradītas konkrētajam kriptomākslas tirgum, informēja mākslinieka pārstāvji.

KIWIE, viens no vadošajiem ielu māksliniekiem Latvijā, kura vārds ir pārliecinoši izskanējis arī ārvalstīs, atklāj jaunu mākslas darbu sēriju, izmantojot vienu no mūsdienu perspektīvākajām tehnoloģijām – NFT –, tādējādi piesakot savus darbus digitālajā tirgū. Tas piešķirs mākslas darbam unikalitāti vēl nebijušā uzstādījumā, ļaujot iegūt savā īpašumā ne tikai pašu digitālo darbu, bet arī tā reālo fizisko darbu konkrētajā lokācijā. 

KIWIE radītais tēls Fat Monster (resnais briesmonis) ir sastopams Rīgas ielās un citviet pasaulē jau kopš 2006. gada, taču no šī gada 13. aprīļa mākslinieka veidotie darbi, sekojot jaunākajām kriptomākslas tendencēm, būs pieejami arī digitālā formātā. Lai nodrošinātu  drošu un uzticamu šo mākslas darbu iegādi, tiks izmantota īpašs blokķēdes risinājums – NFT (non-fungible token) –, kas, atšķirībā no citām sistēmām, iegūto mākslas darbu klasificē kā unikālu, autentisku, nedalāmu un piešķir tam garantētas īpašumtiesības.

Kriptomāksla ir salīdzinoši jauns, strauji progresējošs mākslas darbu nišas žanrs un tā pozīcijas digitālo mākslas darbu iegādē vēl nostiprinās. KIWIE kā savas darbības mērķi nākamajiem gadiem ir izvirzījis mākslas darbu radīšanu visās pieejamās 195 pasaules valstīs. Katrā valstī radot aptuveni piecus dažādu izmēru krāsojumus, kas tiks izlaisti uz blokķēdes sitēmas. Projekta ietvaros kopumā ir plānots izveidot 1001 unikālu mākslas darbu.

Katru NFT darbu papildinās īpaši veidota, virtuāla 3D animācija, kurā fiksēts reālais aerosola gleznojums tā reālajā atrašanās vietā, norādot arī tā ģeogrāfiskās koordinātas. Šajā gadījumā tas nozīmē, ka NFT darba īpašniekam faktiski piederēs arī reālais nekustamais ielu mākslas darbs. Papildus virtuālajai 3D vizualizācijai NFT darbu izsoles dalībnieki – darbu īpašnieki saņems arī īpaši veidotu metāla kartiņu, uz kuras būs attēlots konkrēti iegādātais Fat Monster. Gadījumā, ja kāds no KIWIE darbiem reālajā dzīvē tiks nojaukts, aizkrāsots vai kā citādi būs iznīcināts, digitālais NFT attēls pārvērtīsies par unikālu "spoku briesmoni". Kriptomākslas tirgus noteikumi arī paredz, ka darba īpašnieks varēs to brīvi pārdot tālāk, tomēr mākslinieki saglabā visas intelektuālās un radošās tiesības uz šiem darbiem.

"Resnais briesmonis ir unikāls un ikonisks radījums, un ievērojami atšķiras no tā, ko dara daudzi citi ielu mākslinieki," uzsver Kristaps Vaivods, KIWIE biznesa stratēģis. "Es patiešām cienu un augsti novērtēju mūsu globālo un lojālo kopienu, kas aktīvi seko līdzi KIWIE veidotajam briesmoņa tēlam, un ceru, ka jaunā iespēja pulcēt šīs subkultūras cienītājus un jauno mākslas darbu autorus ļaus šai kustībai kļūt vēl iedvesmojošākai."

Mašja Vjazemskaja, Rarible komunikāciju vadītāja: "NFT kopiena konstanti meklē jēgpilnus risinājumus, kā savienot fizisko un digitālo mākslu. Kiwie 1001 ir fantastiska ielu mākslinieka atjautīgs, saturīgs un izklaidējošs projekts. Mēs priecājamies, ka komanda izvēlējusies Rarible platformu!"

Riot Games Europe bijušais izpilddirektors Pauls Breslins uzsver, ka šī novatoriskā ideja var piešķirt jaunu nozīmi ielu mākslas īpašumtiesībām un sniegt iespēju vairāk ielu māksliniekiem monetizēt savus darbus.

"Gadiem ilgi sekoju Kiwie darbībai un mani nepārtraukti aizrauj viņa radošums un oriģinalitāte. Šis projekts ir kas vairāk par NFT, un datorspēļu pasaulē tam ir daudz iespēju sajūsmināt un izklaidēt globālu auditoriju turpmākos gadus."

NFT ir revolucionāra nozīme ielu mākslas ekosistēmā tieši ielu mākslas agresīvā rakstura dēļ. Iepriekš, pārdodot grafiti mākslas darbu, bija jādemontē siena, uz kuras darbs tika veidots, pat ja vide ap mākslas darbu bija daļa no tā nozīmes. Šis ir fundamentāls un būtisks aspekts un vistiešākajā veidā attiecas arī uz KIWIE darbu praksi, kur fiziskā atrašanās vieta – pati lokācija – ir neatņemama Fat Monster tēla sastāvdaļa.

Arī pats KIWIE atzīst, ka: "NFT, pārstāvot īpašumtiesības, ļauj saglabāt mākslas darbu neskartu un autentisku. Blokķēde vai NFT šeit nav tikai modes kliedziens - tas likumīgi ļauj operēt ar ko tādu, kas agrāk ielu mākslā nav bijis iespējams."

KIWIE tēls Fat Monster ap sevi pulcē starptautisku fanu kopienu, un Instagram vietnē ik dienu tūkstošiem fanu un sekotāju dalās savos KIWIE radītā tēla atklājumos, to dokumentējot neskaitāmās vietas ne tikai Rīgas pilsētā, bet arī citviet pasaulē. Resnajam briesmonim katrā tā atrašanās vietā ir unikāls dizains, kas bieži vien radikāli atšķiras no iepriekš radītajiem, vienlaikus saglabājot paša tēla būtību. Arī fani nereti iedvesmojas no galvenā tēla, radot savas interpretācijas par Resno briesmoni.

 

Latviešu izcelsmes ielu mākslinieks KIWIE ir pazīstams kā viens no pirmajiem Latvijā, kurš sāka zīmēt vienu konkrētu tēlu (character) uz sienām. Kopš 2006. gada par vienu no atpazīstamākajiem ielu simboliem Rīgas pilsētā ir kļuvis KIWIE Fat Monster, kurš ir iemantojis ievērību ar savu vizuālo asprātību un lakonisko vēstījumu arī citur pasaulē.

KIWIE kolektīvam pievienojies Kristaps Vaivods ir blokķēdes tehnoloģiju industrijas veterāns, kurš ir iniciējis un ir bijis vizionārs šī NFT mākslas darbu projektam un tā pirmajiem iedīgļiem Latvijā.

Tehnisko risinājumu izpēti un ieviešanu pārstāv Valters Brūns, programmētājs, kura galvenā motivācija ir veicināt simbiozi starp IT un mākslu, lai sagrautu stereotipus par IT kā sausu nozari un motivētu māksliniekus izmantot jaunākos tehnoloģiskos sasniegumus kultūras radīšanā un attīstīšanā.

Digitālo mākslas darbu modelēšanu un to uzraudzību veic grafiskais dizaineris Aleksandrs Breže tandēmā ar 3D dizaineri un animatoru Jacky.

 

NFT (non-fungible tokens) ir savstarpēji neaizvietojami žetoni, kas ir unikāli, neaizstājami aktīvi kriptomākslas tirgū; tā ir īpaša uzskaites sistēma, kas reprezentē digitālos un fiziskos aktīvus un pilnvaro to īpašniekus veikt ar tiem darbības (piemēram, atdot to citam īpašniekam vai iznīcināt). NFT attīstījās īsi pēc tādu valūtu kā Bitcoin un Ethereum fenomena. Līdz ar jaunajām kripto valūtām parādījusies "viedo līgumu" tehnoloģija ļauj blokķēdes izmantot ne tikai naudas pārskaitījumiem, bet arī dažādu darījumu autentificēšanai. Tai skaitā - mākslas darba īpašnieka noteikšanai veidā, kura precizitāti un uzticamību garantē kriptogrāfiski algoritmi.

Vairāk -  https://kiwie1001.com      

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja