Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēka nodota ekspluatācijā

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēkas divus gadus ilgusī rekonstrukcija un restaurācija ir noslēgusies - otrdien nams nodots ekspluatācijā, informē Rīgas domes Īpašuma departaments.

2015.gada no 12. līdz 16.decembrim notiks Atvērto durvju dienas pasākums sabiedrībai, kuru laikā ikviens interesents varēs iepazīties ar muzejā paveiktajiem rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem. Jau nākamā gada sākumā muzejs uzsāks pakāpenisku pārvākšanos uz jaunajām telpām. Uz jaunajām krātuvēm tiks pārvesti ap 40 000 mākslas darbu. 

LNMM direktore Māra Lāce uzvērusi - 1929. gadā toreizējas Latvijas mākslas muzeja direktors Vilhelms Purvītis rakstīja Rīgas domei, ka muzejam ļoti, ļoti nepieciešama paplašināšana. Vēlāk viņš to darīja vēlreiz, un 1938.gadā dome lēma, ka nē, jo projekts ir pārāk sarežģīts.

"Pienāca 2010.gads un īpašuma departaments izsludināja metu konkursu. Man ir milzīgs prieks šobrīd šeit atrasties. Visu laiku man bija sajūta ka it kā skatos uz visu no malas, bet šobrīd, sēžot šajā krēslā es saprotu – jā, mēs esam atgriezušies mājās," viņa paudusi.

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka – bez kapitālā remonta bija kalpojusi sabiedrībai jau 107 gadus. Tāpēc tika pieņemts lēmums par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu ar mērķi radīt mūsdienīgu muzeja infrastruktūru mākslas darbu eksponēšanai un saglabāšanai. 2010. gada 25. maijā Rīgas domes Īpašuma departaments izsludināja starptautisko metu konkursu ēkas rekonstrukcijas un piebūves projekta izstrādei. Kopā žūrijas vērtējuma tika iesniegti 28 arhitektu darbi.  2010.gada 30.septembrī žūrijas komisija par labāko vienbalsīgi atzina Lietuvas arhitektu biroja Processoffice radīto metu ar devīzi VV 903.

2011. gada 24.janvārī parakstīts līgums par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves būvprojekta izstrādi, bet 2012.gada 23.maijā ēkas būvprojekts tika akceptēts Rīgas pilsētas būvvaldē. 2013.gada 22.janvārī parakstīts būvdarbu līgums ar SIA RE&RE un līgums ar Centrālās finanšu un līgumu aģentūru par ERAF struktūrfondu finansējumu projektam. 

Ņemot vērā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēkas unikālo arhitektūru, tās reprezentatīvo statusu un nozīmību Latvijas kultūras mantojuma kontekstā, muzeja rekonstrukcijas stratēģiju veido trīs aspekti: mantojuma, estētiskais un funkcionālais. Projekts paredzēja saglabāt esošās ēkas kapacitāti un autentiskās detaļas; veidot skaidri izteiktus mūsdienīgus apjomus ar minimāliem dizaina risinājumiem papildus telpās un veikt esošās ēkas funkcionālās stratēģijas izmaiņas.

Vēsturiskajai muzeja ēkai ir palielināts izstāžu apjoms, bēniņu telpā un kupolā izveidojot izstāžu zāles 598 kvadrātmetru apjomā. Lai bēniņu telpas būtu gaišas, tika izveidots stikla jumts ar virsgaismām. Uz ēkas jumta ir izveidotas terases. Izbūvētas metāla evakuācijas kāpnes no trešā uz kupola stāvu. Izbūvētas papildus kāpnes ar misiņa apdari, apvienojot  pirmo un otro stāvu.

Ar jaunizbūvēto pasažieru liftu var pārvietoties no puspagraba stāva līdz jaunizveidotām jumta terasēm. Ēka nu ir piemērota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Izveidota konferenču, kafejnīcas telpas, bērnu istaba un suvenīru veikals.

Savukārt jaunās muzeja telpas –izbūvētais apakšzemes apjoms ir 3545 kvadrātmetru liels – no tiem izstāžu zāles kopā 777 kvadrātmetru, lielā apakšzemes zāle – 583 kvadrātmetru. 2.stāva grīda atrodas 8600 metrus zem zemes (kravas lifta zonā - pat 11 025 metrus). Apakšzemes apjomā atradīsies arī muzeja arhīvs un glabātuves.

Nojaukto muzeja teritorijā bijušo tualešu vietā uzbūvētas jaunas, ar invalīdu pacēlāju aprīkotas sabiedriskās tualetes. Apkārtējā teritorija ir apgaismota un labiekārtota. Izveidots ar misiņu apdarināts stiklotais ātrijs.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs informēja, ka šo vērienīgo būvdarbu procesa kopīgās izmaksas ir 31 434 795 miljoni eiro (visas summas bez PVN), no kuriem 16 751 244 miljoni eiro ir Rīgas domes finansējums, bet 13 050 898 eiro finansējums piesaistīts no Eiropas Savienības līdzekļiem. Muzeja vēsturiskās ēkas restaurācijas un rekonstrukcijas darbus līdzfinansēja  Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

LNMM svinīgā atvēršana apmeklētājiem plānota 2016.gada 4.maijā. Jaunatvērtā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja apmeklējums būs īpašs notikums un piedzīvojums ikvienam. Gatavojoties muzeja atklāšanai, muzeja komanda cītīgi strādā, lai muzeja apmeklējums sniegtu patīkamu, emocionālu un mūsdienīgu pieredzi dažāda vecuma un interešu apmeklētājiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atjaunotā pastāvīgā ekspozīcija pirmo reizi aptvers Latvijas mākslas vēstures kopainu visa 19. un 20. gadsimta garumā. Ekspozīcija atradīsies muzeja vēsturiskajā ēkā un būs izvietota divos stāvos. Ekspozīciju iecerēts veidot pēc hronoloģiski stilistiskā principa, secīgi atspoguļojot Latvijas mākslas vēstures vispārējo attīstību, un ar raksturīgu darbu kopām un unikāliem meistardarbiem izceļot katra perioda nozīmīgākās, izcilākās parādības un autorus, kā arī inovācijas tematiskajā saturā un formveidē.

Jaunā izstāžu zāle tiks atklāta ar Latvijas laikmetīgās mākslas celmlauža Miervalža Poļa personālizstādi Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja