Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās oforta izstādi Rembranta ēnā

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 4. stāva galerijā, 15. jūnijā plkst. 16 tiks atklāta izstāde Rembranta ēnā. Holandes oforts 17. gadsimtā, informēja bibliotēkas pārsāvis Augusts Zilberts.

Izstāde piedāvās 24 Holandes mākslinieku – Rembranta sekotāju – oforta tehnikā darinātus grafikas darbus, iepazīstinot ar klasiskas grafikas iespiedtehnikas darbu kolekciju no Konrāda Ubāna Mākslas lasītavas krājuma. 

Izstādes Rembranta ēnā. Holandes oforts 17. gadsimtā darbos aplūkojama tā laika cilvēka ikdiena – kara briesmas un miera trauslā idille, antīkās kultūras mantojums un reliģijas klātbūtne, daba un dzīvnieki. Eksponētie darbi ir daļa no vācu mākslas zinātnieka un kolekcionāra Pētera Betgera (Peter Böttger) apjomīgās iespiedgrafikas un zīmējumu kolekcijas, ko Mākslas lasītava kā dāvinājumu saņēma 2016. gadā.

Rembranta van Reina (1606–1669) loma Holandes grafikas mākslā ir nozīmīga – viņš uzskatāms par vienu no pirmajiem mūsdienu oforta pamatlicējiem. Tomēr mākslinieks bija vientuļš savos meklējumos. Neviens no 17. gadsimta Holandes ofortistiem tā arī nespēja viņam līdzināties un gribot negribot nokļuva Rembranta ēnā.

Oforts jeb asējums ir 15. gadsimta sākumā radīta dobspieduma tehnika, kas tieši 17. gadsimtā ieguva izteikti laikmetīgu valodu, kuru pilnveidoja nākamās mākslinieku paaudzes.

K. Ubāna Mākslas lasītavas kolekcija ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem ārvalstu iespiedgrafikas krājumiem Latvijā. To veido aptuveni 10 000 vienību – vairāku gadsimtu Latvijas, Vācijas, Nīderlandes, Itālijas, Francijas, Anglijas, Krievijas un ASV mākslinieku un iespiedēju darbi. 

Izstāde Rembranta ēnā. Holandes oforts 17. gadsimtā būs apskatāma līdz 14. oktobrim. Ieeja izstādē bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Augļi un ogas

Jūs jau zināt – ja uz kādu brīdi iestājas klusums, nebūs labi! Krietnu laiku ieklausījos klusumā, kas valda ap Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvēšanu

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja