Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Leha Majevska izstādes atklāšana Rīgas Biržā

Ceturtdien, 2. maijā, notika ievērojamā mūsdienu poļu mākslinieka, režisora, dzejnieka Leha Majevska izstādes 4 kustīgi dzejoļi atklāšana Rīgas Biržā. Mākslinieks arī uzstājās ar lekciju Simbolu slēptā valoda mākslā.

Mūsdienu poļu mākslinieka, režisora un dzejnieka Leha Majevska personālizstāde 4 kustīgi dzejoļi būs skatāma Mākslas muzeja Rīgas Birža Lielajā izstāžu zālē ar ekspozīcijas turpinājumu Boses zālē no 4. maija līdz 16. jūnijam. Sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu Mākslas muzeja Rīgas Birža izstāžu politikā šis projekts turpina 2012. gadā ar pazīstamā krievu mākslinieka Dmitrija Gutova objektu Gondola iesākto stratēģiju uzaicināt izstādīties Latvijā pašus izcilākos pasaules vārdus.

"Leha Majevska darbi mūs uzrunāja iepriekšējā Venēcijas biennālē. Tā bija ļoti emocionāla ekspozīcija, kas, ar atsauci uz Brēheļa darbu tēliem, stāstīja par cilvēciskām vērtībām. Šī izstāde lika domāt, rosināja uz diskusijām un aicināja atgriezties. Mēs sapratām, ka vēlamies to atvest uz Rīgu. Mākslinieks, uzklausot mūsu ideju un tās pamatojumu, piekrita. Latvijai tiks veidota īpaša - tieši Rīgas Biržai domāta izstādes koncepcija," uzsver Mākslas muzeja Rīgas Birža vadītāja Daiga Upeniece.

Leha Majevska audiovizuālais projekts 4 kustīgi dzejoļi Mākslas muzejā Rīgas Birža aptvers četrus no viņa lielākajiem videodarbu cikliem: Dievības, Dzejnieka asinis, Brēhela svīta un Stirnu istaba. Cikls Dievības tapis no 2001. līdz 2005. gadam un pirmo reizi parādīts Modernās mākslas muzejā Ņujorkā. Dzejnieka asinis ir 2005.–2006. gada darbs, eksponēts MoMA un 52. Venēcijas biennālē. Brēhela svīta radīta no 2007. līdz 2010. gadam, pirmo reizi izstādīta Luvras muzejā Parīzē un 54. Venēcijas biennālē.

Šis cikls saturiski un emocionāli atvasināts no Leha Majevska filmas Dzirnavas un krusts (The Mill & the Cross), kuru iedvesmojusi Pītera Brēhela glezna Ceļš uz Golgātu. Scenārija pamatā ir mākslas zinātnieka Maikla Francisa Gibsona tāda paša nosaukuma eseja. Filma ir tehniski sarežģītu, bet jutekliski ļoti iedarbīgu elementu kopums, balstīts jaunajās CG tehnoloģijās un izmantojot 3D efektus, protams, arī izcilais aktieru darbs: Rutgers Hauers Brēhela lomā, Šarlote Remplinga un Maikls Jorks. Filma ar panākumiem jau parādīta daudzos kinofestivālos visā pasaulē.

Jau ziņots, ka Tête-à-Tête 20 epizodēs apvieno Borisa un Ināras Teterevu atbalstītus mākslas un izglītības projektus. No 2. maija līdz 4. jūnijam māksla virmos Rīgas izstāžu, koncertu, teātru zālēs, Latvijas Nacionālajā operā un Rundāles pilī, kā arī tiešraidēs radio un televīzijā. Mākslas mīļotājiem būs iespēja apmeklēt arī unikālas atklātās lekcijas, kuras pasniegs mākslinieks Lehs Majevskis (Polija), fotogrāfi Stefans Vanfleterens (Beļģija), Pauls Hansens (Zviedrija), Jans Grarups (Dānija), kinofilmu starptautisku zīmolu mārketinga stratēģiju veidošanas eksperts  Džerijs R. Hasfāters (ASV), režisors Kirils Serebreņņikovs (Krievija), mākslinieks Imants Lancmanis (Latvija), mākslas kritiķe un kuratore Helēna Demakova (Latvija), džeza pianists Daniels Kramers (Krievija), mākslinieki Jāns Tomiks (Igaunija), Jiri Ojavers (Igaunija), kā arī redzēt lekcijas tiešraidē un ierakstā www.diena.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja