Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

LNMM tiks atklāta izstāde bērniem par mākslu un dabu

No 19. augusta līdz 19. novembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs notiks izstāde bērniem Zaļš un vēl zaļāks, kas daudzpusīgi atklāj cilvēka un dabas mijiedarbības un sadarbības procesus

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) turpina mērķtiecīgi radīt kvalitatīvu izglītojošu un interaktīvu izstāžu piedāvājumu bērnu (3–9 gadi) un ģimeņu auditorijai. Iniciatīva sākās 2018. gadā ar izstādi Kurš kuram draugs?, aplūkojot dzīvnieku attēlojumu mākslā, un turpinājās 2020. gadā ar projektu Rotaļāsimies?, kas pievērsās rotaļāšanās fenomenam bērna dzīvē.

Trešā izstāde bērniem pieejamā un draudzīgā valodā stāsta par svarīgo pasaules izzināšanā – cilvēka un dabas līdzās pastāvēšanu. Mākslas ekspozīcija rosina apbrīnot dabas bagātību, novērtēt tās spēku un harmoniju. Centrālā uzmanība veltīta atbildības sajūtai, skarot dabas resursu un daudzveidības saglabāšanas, ekoloģijas un ilgtspējas jautājumus.

Izstādes nosaukums apspēlē "zaļās domāšanas un dzīvesveida" tendenci pasaulē, saskatot tās divdabību un nereto virspusējību, kā arī norādot uz nepieciešamību pēc vēl atbildīgākas attieksmes pret apkārtējo vidi. Ilgtspējīga domāšana var nest labumu tikai tad, ja tā ienāk mūsu dzīves uztverē un rīcībā. Aktīva darbība kā pozitīvu pārmaiņu veicinātājs ir projekta uzstādījums un vērtība, aicinot iesaistīties gan dabas un mākslas izzināšanā izstādē, gan savā ikdienā pieņemt videi labvēlīgus lēmumus.

Mākslas ekspozīcija iekļauj glezniecības un grafikas darbus no LNMM kolekcijas, kas aptver vairāku gadu desmitu periodu, akcentējot dabas procesu mainību un pastāvību, kā arī motīvu, radošo tehniku un krāsu paletes variācijas. Krāsaina, stāstoša un saudzējama ainava iemūžināta latviešu vecmeistaru – Jaņa Rozentāla, Johana Valtera, Ludolfa Liberta, Konrāda Ubāna, Jāņa Tīdemaņa – gleznās, pagājušā gadsimta vidus un otrās puses mākslinieku – Eduarda Kalniņa, Jāzepa Pīgožņa, Borisa Bērziņa – veikumā. Mūsdienīgu redzējumu sniedz noslēpumainība Ērikas Gulbes un aktualitāte Andra Eglīša radītajā.

Klātbūtne un iejušanās ir būtiski izstādes elementi. Pārdomāta telpas scenogrāfija un dizains savieno mūsdienās dominējošo digitālo vidi ar fizisko pasauli, vēršot skatu uz pagātni, tagadni un iespējamo nākotni. Zaļā krāsa ekspozīcijā gan veido asociatīvu sasaisti ar dabas tēmu, gan pastiprināti aktualizē vides problemātiku. Svarīgs iekārtojuma elements ir koks – tā dabiskums, latviskums un nozīme ekosistēmā. Kopā ar izstādes skatītājiem muzejā taps uzlīmju mežs, kas nākamajā gadā realizēsies dabā. Dažādas interaktīvās zonas izglītos un bagātinās apmeklējumu: krāsu palete gleznās un to izejmateriāli dabā, aizraujoša 3D vide, atkritumu šķirošanas spēle un ilgtspējas padomi.

Izstādes projekts – ekspozīcija, iekārtojums un pavadošā programma – piedāvā bērniem un viņu ģimenēm doties aizraujošā kultūras ceļojumā, aicinot iepazīt, izprast mākslu, Latvijas floru un ilgtspējīgu domāšanu. Pasākumu programma ietver otrreizējās pārstrādes radošās darbnīcas, tematiskas sarunas un nodarbības par Latvijas dabu un tās saglabāšanu, par drošu interneta vidi, kā arī tikšanos ar māksliniekiem un dabas pasaules entuziastiem.

Izstādi ir veidojušas kuratores Anna Pūtele un Laura Dravniece. Mākslinieciskās koncepcijas autors ir Artūrs Analts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja