Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ļoti diskrēts projekts. Parīzē atklāta mākslas telpa Lafayette Anticipations

Parīzē atklāta eksperimentālā mākslas telpa Lafayette Anticipations, kuru veidojis nīderlandiešu arhitekts Rems Kolhāss. Tas ir viņa pirmais nozīmīgais projekts Francijas galvaspilsētā

Mākslas telpa radīta pēc slavenā Parīzes universālveikala Galeries Lafayette īpašnieku iniciatīvas, tā darbosies Galeries Lafayette laikmetīgās mākslas fonda paspārnē. Lafayette Anticipations atrodas XIX gadsimta beigās celtā industriālā ēkā Marē – rajonā, kurā atvērtas daudzas galerijas, pavisam netālu no Pompidū centra.

Jaunā institūcija iecerēta kā mākslas inkubators, tajā notiks izstādes un performances, taču tā neplāno kļūt par masveida svētceļojumu vietu – šeit vienlaikus varēs atrasties ne vairāk kā 450 apmeklētāju. Viens no galvenajiem mērķiem – padziļināta sadarbība ar māksliniekiem, kuri šeit varēs attīstīt un īstenot savas ieceres. Ēkas kopējā platība ir 2500 kvadrātmetru, te ir iekārtotas darbnīcas, kurās mākslinieki varēs izgatavot lielās formas darbus, kas paredzēti izstādīšanai gan Lafayette Anticipations, gan citur.  

Arhitekts Rems Kolhāss un viņa birojs Office for Metropolitan Architecture izstrādājuši mākslas telpas projektu, kuru, izmantojot mobilās platformas ēkas vidū, var pielāgot dažādām vajadzībām (iespējamas 49 konfigurācijas). Ēka nav paredzēta kolekcijas eksponēšanai, tās pamatuzdevums – nodrošināt mākslas procesu.

"Es uztveru šo projektu nevis kā māju, bet kā instrumentu un mašīnu. Projektējot mēs nespējām paredzēt, kas un kā šeit tiks izstādīts," uzsver Rems Kolhāss. "Performance, balets, teātris, mūzika, digitālā un video māksla, kino – spektrs ir plašs, un katram no šiem medijiem un mākslas veidiem ir savas prasības, kuras bieži mēdz būt kardināli pretējas. Mums ar to bija jārēķinās, lai radītu telpu, kas būtu piemērota visiem mākslas veidiem."

Projekts ir ļoti diskrēts: ja aplūkojat māju no ielas puses, arhitekta iejaukšanās nav pamanāma. "Tas ir interesants, jauns stils mūsdienu pilsētvidē: ārpusē – vecs, iekšpusē – jauns un supersvaigs," saka Rems Kolhāss. Šeit darbojas kafejnīca (vegānu iecienītā tīkla Wild & The Moon filiāle) un veikals, kuram ir ambīcijas kļūt par labāko, oriģinālāko muzeju veikalu pasaulē.     

Informācija: lafayetteanticipations.com

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja