Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Mākslas horeogrāfija unikālai ēkai

Liepājas Karostas ūdenstornī – īpaša starpdisciplināra izstāde

Ja esat Kurzemē, nepalaidiet garām iespēju līdz 27. augustam piedzīvot ļoti īpašu laikmetīgās mākslas izstādi Liepājas Karostas ūdenstornī Ģenerāļa Baloža ielā 29.  #KarostaWaterTowerProject ir Totaldobže mākslas centra veidota starpdisciplināra izstāde, kas norisinās Liepājas mākslas foruma ietvaros. Ekspozīcija tapusi jūlijā, deviņiem dažādu nozaru māksliniekiem dzīvojot Liepājā un meklējot savstarpējus saskares punktus, kā arī ļaujoties paša ūdenstorņa radošai klātbūtnei.

Liepājas Karostas ūdenstornis ir izcils XX gs. industriālās apbūves objekts, kurš iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, un tā saimnieks pēdējos gados ir SIA Liepājas ūdens. Ūdenstornis saglabāts labā tehniskajā stāvoklī, kaut arī pārtraucis pildīt savu pamatfunkciju pirms vairāk nekā 15 gadiem. Starpdisciplinārā mākslas projekta vadītājs Kaspars Lielgalvis stāsta, ka sākotnēji šeit bijis iecerēts viens no Totaldobže organizētajiem eksperimentālajiem pasākumiem Melnais caurums – radošajām darbnīcām, koncertiem, izstādēm u. c. norisēm, kādas regulāri notiek kopš 2010. gada ar mērķi veicināt dažādu nozaru mākslinieku sadarbību. Tomēr pirms diviem gadiem, Igaunijā tiekoties ar holandiešu mākslinieku Edu Shautenu, izveidojusies vīzija par vērienīgāku pasākumu. "Eds izstrādāja ļoti interesantu radošās darbnīcas koncepciju, kas aicina visus dalībniekus veidot mākslas darbus ļoti ciešā saistībā ar pašu ūdenstorni. Tornis ir tik unikāla celtne, ka Eds nolēma fokusēties uz pašu ēku un mēģināt caur dažādiem mākslas darbiem izcelt tās raksturīgās iezīmes – gan arhitektoniskās, gan vēsturiskās," stāsta Kaspars. "Eds pats saka, ka projekts ir kā horeogrāfija, kurā pirmajā daļā – jūlijā – mākslinieki veido darbus, un otrajā daļā – augustā – tie tiek izstādīti. Eda pieeja atšķiras no tā, kā Latvijā ierasts veidot mākslas darbus. Viņš studējis gan laikmetīgo deju, gan vizuālo mākslu, līdz ar to viņa kā mākslinieka attīstības ceļš bijis starpdisciplinārs jau pašos pirmsākumos."

Kuratora mākslinieka Eda Shautena vadībā izstādē piedalās fotogrāfe un grāmatu dizainere Inga Erdmane, mākslinieces Laura Prikule, Eva Vēvere un Debija Jonga no Skotijas, fotogrāfs un alus brūveris Valdis Jansons, skaņas mākslinieks Ernests Vilsons, izstāžu kuratore Līga Lindenbauma un dejas mākslinieks Mateo Marčēži no Itālijas. Izstāde ūdenstornī izvietota četros stāvos, katrā no tiem veidojot atsevišķu stāstu, kuri fiziski un konceptuāli savienoti ar mākslas mediju apspēlētām, kādreiz funkcionālām ūdens caurulēm. Tieši kādi objekti tornī apskatāmi, tiek turēts noslēpumā, bet katru no apmeklētājiem sagaida intriģējošs patstāvīgs mākslas darbu izpētes process ar izstādei īpaši sagatavotu vadlīniju jeb partitūras palīdzību, kas mudinās interesentus arī iesaistīties izstādes apmeklējuma notikuma veidošanā.

Sīkāk – www.totaldobze.com.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja