Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Māksliniece, dzejniece, šamane, dejotāja. Džoana Džonasa ievilina savā mītu pasaulē

Londonas muzejā Tate Modern līdz 5. augustam būs skatāma amerikāņu mākslinieces Džoanas Džonasas izstāde. Tā aptver performances un videomākslas pionieres piecdesmit daiļrades gados radītos nozīmīgākos darbus

Džoana Džonasa dzimusi 1936. gadā Ņujorkā, studējusi tēlniecību un mākslas vēsturi. Pēc iepazīšanās ar horeogrāfēm Trišu Braunu un Ivonnu Reineri viņa pievērsusies performancei, objektu un video mākslai. Džoana Džonasa līdzās māksliniecēm Joko Ono un Karolē Šnēmanei vīriešu mākslinieku pārapdzīvotajā pasaulē atklāti un drosmīgi pētījusi ķermeņa, seksualitātes un dzimuma tēmu, kā arī sieviešu lomu folklorā, daiļliteratūrā un kultūrā kopumā. Par materiālu māksliniece visbiežāk izmantojusi savu ķermeni, viņai vienmēr ir bijusi svarīga kustība un horeogrāfija.

Džoanas Džonasas vārds tiek minēts Ņujorkas eksperimentālās mākslas pārstāvju vidū, pie šīs paaudzes pieder arī Ričards Sera, Gordons Mata-Klārks, Džons Keidžs, Filips Glāss, Merss Kaningems. Džoana Džonasa joprojām ir ļoti aktīva un turpina radīt darbus, viņas popularitāti visā pasaulē veicinājusi dalība 2015. gada Venēcijas biennālē, kurā māksliniece veidoja ekspozīciju ASV paviljonā. Viņa allaž interesējusies par jaunajiem medijiem, savu pirmo videokameru viņa iegādājusies 1970. gadā Japānā. Džoana Džonasa ir pirmā māksliniece, kura savos darbos sākusi izmantot reālā laika režīmā uzņemtos videomateriālus. Džoanas Džonasas instalācijās saplūst projekcijas, video, zīmējumi, ambientā skaņa, maskas un citi priekšmeti. Viens no viņas iecienītākajiem objektiem ir spogulis.

Izstādē Londonā Džoana Džonasa atklājas ne tikai kā māksliniece, bet arī dzejniece, šamane, aktrise, dejotāja un režisore. Viņa ievilina skatītājus savā sarežģītajā, daudzslāņainajā mītu un simbolu pasaulē. Džoanu Džonasu iedvesmo mūzika, kino, literatūra, japāņu no teātris, dažādu tautu rituāli. Pašlaik viņas interešu lokā ir klimata pārmaiņas un dzīvnieku izmiršana.

31. maijā muzejā Tate Modern notiks Džoanas Džonasas performance, kurā viņa pētīs "okeāna dzīves poētiku un ekoloģiju"; šajā darbā tiks apvienota zīmēšana skatītāju priekšā, lasījumi un videoprojekcijas. 1. jūnijā muzeja Tate Modern kinoteātrī Starr notiks saruna ar Džoanu Džonasu. 2.–3. junijā kinoteātris piedāvās viņas uzņemto filmu programmu.

No Londonas izstāde ceļos uz Minhenes Haus der Kunst, kurā tā būs skatāma no šā gada 9. novembra līdz 2019. gada 3. martam.
   
Informācija: www.tate.org.uk

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja